„Чистата енергия се движи бързо“: Слънчевата енергия ще изпревари петрола по инвестиции за първи път

„Чистата енергия се движи бързо“: Слънчевата енергия ще изпревари петрола по инвестиции за първи път
Снимка: MAE

Разходите за технологии за чиста енергия отново скочиха, отчасти поради световната енергийна криза.

Инвестициите в слънчева енергия се очаква да изпреварят инвестициите в петрол за първи път тази година, според Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Нов доклад на агенцията показва, че разходите за технологии за чиста енергия значително изпреварват разходите за изкопаеми горива. Това се дължи на опасенията за достъпност и сигурност, предизвикани от световната енергийна криза.

„Чистата енергия се движи бързо – по-бързо, отколкото много хора осъзнават. Това става ясно в инвестиционните тенденции“, каза в изявление изпълнителният директор на IEA Фатих Бирол.

„За всеки долар, инвестиран в изкопаеми горива, около 1,7 долара (1,58 евро) отиват в чиста енергия. Преди пет години съотношението беше едно към едно.“

Защо инвестициите в чиста енергия скочиха?

Водени от инвестициите в слънчева енергия, технологиите с ниски емисии се очаква да представляват 90 процента от всички инвестиции в производството на електроенергия. Потребителите също инвестират повече, като глобалните продажби на термопомпи се увеличават, а продажбите на електрически превозни средства се очаква да скочат с една трета през 2023 г. след неочакван ръст миналата година.

МАЕ казва, че редица фактори са допринесли за обрата, от периоди на силен икономически растеж до нестабилни цени на изкопаемите горива, които породиха опасения относно енергийната сигурност след нахлуването на Русия в Украйна.

Политиките, които подкрепят растежа на чистата енергия, също помогнаха, като Закона за намаляване на инфлацията в САЩ, както и инициативите в Европа, Япония и Китай.

Инвестициите в изкопаеми горива трябва да намалеят бързо

Инвестициите в изкопаеми горива все още нарастват, а трябва бързо да намалеят, ако искаме да се постигнат нулеви нетни емисии до 2050 г., добавя МАЕ.

Малкото компании, които инвестират повече, отколкото преди COVID-19, са предимно големи национални петролни компании в Близкия изток. Въпреки че много компании за изкопаеми горива отбелязаха рекордни печалби миналата година, голяма част от тези пари са отишли за дивиденти, обратно изкупуване на акции и изплащане на дългове - вместо да се върнат обратно в традиционните доставки.

Очакваното възстановяване на инвестициите в изкопаеми горива означава, че разходите през 2023 г ще се повишат. Общата сума ще бъде двойно по-висока от необходимата граница до 2030 г. за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г., според МАЕ.