49,5% от фотоволтаичните допълнения в света са били за покриви

49,5% от фотоволтаичните допълнения в света са били за покриви  

През 2022 г. пазарът на фотоволтаици навлезе в „ново измерение на растеж“. Добавени са 239 GW слънчеви мощности общо в целия свят. Те представляват две трети от всички нови възобновяеми мощности. Според прогнозата за слънчевата енергия 2023-27 на SolarPower Europe силният растеж ще продължи до 2023 г. и след това.

Китай продължава да доминира с инсталирани почти 100 GW и изпреварва втория по големина пазар – САЩ – над четири пъти.

Звездата на фотоволтаичния пазар през 2022 г. е сектора за покривни слънчеви системи. Проектите за комунални услуги продължават да имат най-голям принос за добавянето на капацитет, но двата сектора са почти равни, като покривните инсталации по целия свят представляват 49,5% – 118 GW.

Тенденцията не е изненадваща, войната в Украйна, последвалата енергийна криза и колебанията в цените накараха потребителите да търсят енергийна независимост по целия свят. Австралия, Германия и САЩ съобщават за бум на своите пазари през 2022 г., а докладът на SolarPower Europe подчертава благоприятните условия в политиките на Бразилия, Италия и Испания, чиито пазари се увеличиха повече от два пъти през годината.

Китай добави 51,1 GW покривна фотоволтаична енергия през 2022 г., което представлява 54% от общия му нов капацитет и увеличение с 29 GW в реално изражение спрямо данните за 2021 г.

Докладът очаква 2023 г. да съответства на темпа на растеж през 2022 г., с лек спад през следващите години, тъй като цените на енергията започват да се връщат към нормалните си стойности. SolarPower Europe очаква сектора за покривни фотоволтаици да достигне 268 GW до 2027 г., повече от общия размер на соларния пазар през 2022 г.

Слънчевата енергия от комунални услуги продължава да расте въпреки несигурността във веригата за доставки, COVID-19 и инфлацията, причинили първото покачване на фотоволтаиците от повече от десетилетие.

Големите проекти са нараснали с 41% през 2022 г. до 121 GW, ниво, което според SolarPower Europe би могло да бъде по-високо, ако не бяха растящите цени на модулите и колебанията в доставките.

САЩ отбелязаха спад от 6% на годишна база. Слънчевата енергия за комуналните услуги представлява над 60% от пазара в САЩ през 2022 г. – 13,8 GW – пазарът все още е вторият по големина в света. Краят на 2022 г. и първото тримесечие на 2023 г. бяха обещаващи за САЩ, като първите три месеца на тази година бяха най-добрите в историята им за слънчеви инсталации, водени до голяма степен от лекото разхлабване на ограниченията на доставките.

Индия беше третият най-голям играч на нови инсталации през 2022 г., като отново успя да възроди своя пазар въпреки предизвикателствата с доставките и забавяния на проекти.

Прогнозата на SolarPower Europe за 2023 г. е за темп на растеж от 43% в слънчевия сектор в сравнение с 2022 г. и предполага, че е много вероятно слънчевите инсталации да съберат 400 GW годишно до 2024 г. Международната агенция по енергетика (IEA) съобщи подобни прогнози миналия месец, прогнозирайки, че инвестициите в слънчеви фотоволтаици ще надминат тези за петрол за първи път през 2023 г.

Докладът за глобалните пазарни подчертава, че слънчевата енергия все още представлява само 4,5% от глобалното производство на електроенергия през 2022 г. Въпреки че тя расте постоянно, а невъзобновяемите източници са на най-ниското си ниво през изминалата година, последните все още допринасят за 70,1% от световното производство на електроенергия.