5-те най големи соларни парка в света към края на 2022г.

  5-те най големи соларни парка в света към края на 2022г.
Снимка: Sungrow

През 2025 година се очаква инсталираните мощности слънчева енергия по света да достигнат около 2.3 TW - доста по-далеч от необходимите 432 TW, за да се покрият всички нужди на Земята от електроенергия, но все пак това е огромен напредък.

По-долу ви представяме списък с 5-те най-големи действащи соларни парка в света към края на 2022г.

1. Golmud Solar Park — China

Голмуд Солар Парк в Китай е най-голямата за момента изградена слънчева централа в света с инсталирана мощност от 2,8 GW, като по този начин заема и първо място в нашия списък. Това е едно впечатляващо място с почти седем милиона слънчеви панела, които работят за доставяне на чиста енергия. Китай има огромни амбиции за Golmud Solar Park – като целта е  да се достигнат 16 GW в рамките на следващите пет или шест години. За да се добие по ясна представа, един гигават може да захранва един милион домакинства в Обединеното кралство за един час или около 100 милиона LED крушки.

2.Bhadla Solar Park — India

Бхадла, втората по големина слънчева централа в света, има впечатляващ капацитет от 2,7 GW и покрива 160 км² - това е площ, по-голяма от двойния размер на Манхатън (59,1 км²). Централата е изградена в местност с почти перфектни условия, тъй като регионът Раджастан получава средно 5,72 kWh на м² на ден от слънчево . Освен това, областта получава само четири инча дъжд годишно, което я прави почти неподходяща за хора, но идеална за поглъщане на постоянна слънчева светлина. Както и при някои от другите големи слънчеви централи в този списък, Бхадла беше реализирана чрез участието на множество корпорации, които търгуват с произведената слънчева енергия.

3.Pavagada Solar Park — India

Индия явно е на правилния път със своите слънчеви централи, тъй като Павагада Солар Парк е на трето място. Разположена на 53 км²,  осигурявайки 2,05 GW на индийските граждани тя е още един съъществен елемент от развиващите се планове на страната за възобновяема енергия. С обща стойност от 2,1 милиарда долара, слънчевата централа формира една не-малка част от 29-те милиарда долара, които Индия е инвестирала във възобновяема енергия от 2018 година насам

4. Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park — UAE

За нация, най-известна с големите си резерви от нефт, може да изглежда изненадващо, че Обединените арабски емирства са сред първите пет на списъка с най-големите слънчеви ферми. Но паркът за слънчева енергия "Мохамед бин Рашид Ал Мактум" (MBR), с площ от 76 км², поставя ОАЕ на челните места в класацията. Въпреки че е по-голям от втората и третата най-големи слънчеви ферми, Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park не достига същата мощност - поне все още. MBR планира да увеличи настоящата си мощност от 1,63 GW до около 5 GW до 2030 г., а може би дори по-рано. Вече осигурява енергия на 270 000 домакинства и компенсира приблизително 1,4 милиона тона емисии на въглероден диоксид всяка година. Това е добре, но тъй като ОАЕ имат едни от най-високите емисии на глава от населението в света, все още има много работа. MBR е и най-скъпата слънчева ферма в този списък, и то с голяма разлика. За строителството и са инвестирани 13,6 милиарда долара.

5. Benban Solar Park — Egypt

Бенбан Солар Парк в Египет е най-големият соларен парк в Африка и петият по големина в света. Това има смисъл, тъй като районът има колосален потенциал за слънчева енергия от 6,3 kWh на м² на ден. Със стойност от 4 милиарда долара и генерираща 1,61 GW чиста електроенергия, Бенбан осигурява енергия на хиляди египетски домакинства. Тя е голяма част от програмата за използване на Нубийското слънце в страната, която има за цел да насърчи все повече бизнеси да инвестират в инициативи свързани с възобновяема енерги