Австралийска компания напредва с проект за преобразуване на слънчева енергия във водород

Австралийска компания напредва с проект за преобразуване на слънчева енергия във водород  

Hydrogen Collective (H2C), австралийска компания за разработка на проекти, разкри плановете си за изграждане на производствено съоръжение захранвано със слънчева енергия в щата Куинсланд. Съоръжението, което трябва да заработи по-късно тази година, ще снабдява търговски клиенти със зелен водород. Строителството е планирано да започне през следващите няколко седмици.

H2C казаха също, че новото съоръжение ще използва енергията, генерирана от 2,5 MW слънчева решетка и отпадъчни води от пречиствателната станция на Goondiwindi (WWTP), за да произвежда зелен водород чрез електролиза. Ранните оценки показват, че съоръжението ще може да произведе до 1350 тона възобновяем водород на година.

Въпреки че по-голямата част от първоначалната продукция е предназначена за местни клиенти, включително селскостопански потребители и тежка промишленост, H2C, която ще управлява производството и продажбата на водорода по проекта, каза, че сега е в състояние да подписва договори и с други предприятия, правителства и проектни консорциуми.

„Като се има предвид, че по-голямата част от проектите за зелен водород, които в момента се разработват, не доставят на вътрешния пазар на дребно, H2C е в уникална позиция да прави доставки на предприятия и проекти, разположени по източното крайбрежие на Австралия“, казаха от компанията. „Докато по-голямата част от доставките за началните етапи на проекта са осигурени за местните жители в Goondiwindi, H2C ще може бързо да увеличи производството на зелен водород, за да отговори на допълнително търсене.“

H2C каза, че строителството на проекта Goondiwindi Hydrogen ще започне през следващия месец. Предвижда се да заработи преди края на годината.

Според компанията, свързването на съоръжение за производство на зелен водород с пречиствателна станция за отпадъчни води е помогнало за преодоляване на проблемите, свързани с осигуряването на водоснабдяване. Около девет литра вода са необходими за производството на 1 кг зелен водород чрез електролиза, с 8 кг кислород като страничен продукт.