Австралийски стартиращ бизнес набира 11,8 млн. долара за малка водородна батерия

Австралийски стартиращ бизнес набира 11,8 млн. долара за малка водородна батерия
Снимка: Endua. Endua and CSIRO team.

Подкрепяната от CSIRO компания Endua е набрала още 11,8 млн. долара от съществуващи и нови инвеститори, за да ги изразходва за по-нататъшна научноизследователска и развойна дейност и да завърши проектирането на първите си демонстрационни машини. 

Главният изпълнителен директор Пол Серния казва, че иновацията се състои в използването на по-евтини материали и прилагането на инженерни техники и системи за масово производство за създаване на малък електролизер с полимерна електролитна мембрана (PEM).

"Не се нуждаем от системата с най-висока издръжливост или от най-прецизната", казва той пред RenewEconomy.

Endua пуска на пазара устройство за съхранение на водородна енергия с мощност 100 kW. Възобновяемата енергия захранва електролизер за производство на водород, който след това се съхранява под формата на компресиран газ, който може да бъде разреден при нужда чрез горивна клетка. Той е предназначен да замени дизеловите генератори в отдалечени и автономни места, като например ферми, телекомуникационна инфраструктура и изолирани общности. Въпреки че датата на пускане на пазара не е известна, когато се появи на пазара, Endua ще се конкурира с редица други вече налични модулни решения за съхранение на енергия в отдалечени райони и извън мрежата, като батерията за солена вода на Aquion Energy и проточната батерия на RedFlow.  

Серния казва, че тя се различава от други алтернативи за автономно захранване, като например проточни батерии, тъй като скоростта на зареждане и разреждане може да се настройва според това, за какво се използва, и съхранението на енергия може да се отдели от цикъла на зареждане и разреждане. 

"Спецификациите на батерията могат да се конфигурират по начин, по който другите технологии за батерии не могат. Това ни позволява да оптимизираме цената на системата в зависимост от приложението. Ние сме много гъвкави в това отношение, така че можем да предложим икономии на разходите в тази област", казва той.

Досега цената на електролизерите за разделяне на водата на кислородна и водородна част, както и цената на значителното количество енергия за тази цел, превръщат производството на водород за търговски цели в най-добрия случай в маргинална технология. Например един килограм водород съдържа 33,3 kWh използваема енергия, но при сегашната PEM технология производството на този килограм водород струва около 52,5 kWh. 

Но компаниите, работещи по нови технологии и нови производствени системи, се надяват да намалят тези разходи.

През март 2022 г. компанията Hysata, която се занимава със спинаут в Университета на Уолонгонг, заявява, че е намалила тази цена до 41,5 kWh, като е разработила ново капилярно действие за подобряване на ефективността на електролизера.

Endua стартира през 2021 г. с 5 млн. долара в брой от фирмата за рисков капитал на CSIRO Main Sequence и енергийната компания Ampol. В последния кръг на финансиране те добавят Queensland Investment Corporation (QIC), Melt Ventures и 77 Partners към списъка си с поддръжници. Компанията се ръководи от доктори на науките: Серния и ръководителя на групата за термични и електрохимични технологии на CSIRO Сарбджит Гидей. Въпреки че Серния не разкрива много за технологията на Endua, работата на Гидей през последните 15 години по доразвиване на технологиите на базата на PEM за горивни клетки и електролизери е това, което се превръща в Endua. Гидей притежава три патента за различни аспекти на система за PEM електролиза, един от които е за "подобрен метод и проста система за производство на кислород", която използва минимално количество вода. 

Все още има подкрепата на правителството.
Водородът продължава да бъде популярна политическа перспектива за привържениците на алтернативните системи за съхранение на енергия. В неотдавнашния федерален бюджет правителството отпусна 2 млрд. долара за спонсориране на производството на възобновяем водород чрез новата програма "Водороден старт”. Тя ще субсидира инвестициите чрез договори за производство, които биха могли да намалят цената на доставяния водород, ако работят, както правят подобни политики в САЩ и Канада. Формулировката на бюджета обаче може да означава, че тези договори за производство могат да бъдат ограничени до два или три големи промишлени проекта, а не до малки участници.