Австралийски стартиращ бизнес представя 100 kW водородна банка за захранване

Австралийски стартиращ бизнес представя 100 kW водородна банка за захранване
Снимка: Endua

Endua е инсталирала първата си 100 kW автономна водородна банка в Бризбейн, Австралия. Новината идва няколко седмици след като компанията набра 11,8 млн. австралийски долара (7,81 млн. щатски долара), за да разшири мащаба на технологията.

Базираният в Бризбейн стартиращ бизнес Endua представи първата си водородна батерия в предградието на Бризбейн Арчърфийлд, близо до централата си, като платформа за тестване. Водородната батерия на Endua използва технология за електролиза, разработена от Организацията за научни и промишлени изследвания на Британската общност (CSIRO), и е в състояние да захранва 100 kW на единица. Водородната батерия в Арчърфийлд осигурява достатъчно енергия за задвижване на водна помпа, селскостопански навес или самостоятелна телекомуникационна инфраструктура, заявиха от Endua. Решението е предназначено да замени дизеловите генератори в автономни и отдалечени места, като компанията посочва като потенциални потребители ферми, телекомуникационна инфраструктура и микромрежи.

Водородната батерия на Endua работи, като използва възобновяема енергия за захранване на разработения от CSIRO електролизер с полимерна електролитна мембрана (PEM) в малък мащаб. След това водородът се съхранява под формата на сгъстен газ и при поискване може да се преобразува обратно в електричество чрез вътрешната горивна клетка.

"Нашите захранващи банки означават, че можем да отделим автономните и микромрежовите системи за захранване от дизеловото гориво, генерирано от изкопаеми горива, и да осигурим по-евтино дългосрочно решение от батериите", заяви главният изпълнителен директор на Endua Пол Серния.

Kомпанията казва, че водородната батерия е с висока степен на конфигуриране и може да се разширява в зависимост от търсенето на място благодарение на модулния си дизайн.

Австралия, особено Западна Австралия, бързо въвежда автономни електроцентрали и микромрежи, задвижвани от слънчева енергия, тъй като тези технологии предлагат значителни икономии на разходи в сравнение с поддържането на стълбове и проводници или дизелови генератори. Тези решения обаче почти винаги включват малък резервен дизелов генератор.

През май компанията съобщи, че е набрала повече от 11,8 млн. австралийски долара, за да разшири обхвата на своето решение за водородни батерии. Сред инвеститорите в набирането на средства са Queensland Investment Corp., Melt Ventures, Ampol и CSIRO.

Понастоящем Endua е в процес на комерсиализация на наскоро представената 100 kW енергийна банка.