Батериите Enphase IQ с нов по-мощен модел

Батериите Enphase IQ с нов по-мощен модел
Снимка: Enphase

Батериите на Enphase винаги са имали много силни страни като модулност и цена. Но новият им модел добавя и мощността към списъка с предимства.

Слънчевият панел сам по себе си няма да ви помогне, когато токът спре. За да защитите дома си от прекъсвания, ще имате нужда и от резервна домашна батерия. Но тъй като енергийните нужди на всеки дом са малко по-различни, батериите се превръщат в сложна покупка. И тук Enphase идва на помощ.

Enphase е едно от най-разпознаваемите имена в света на слънчевите батерии и инверторите. Те предлагат три различни модела батерии, всеки от които е с вграден микроинвертор. Моделите IQ Battery 3 и IQ Battery 10 са по-малки и не особено мощни в сравнение с опциите на други производители. Затова Enphase наскоро пусна на пазара една по-малка, но много по-мощна батерия -  IQ Battery 5P. Тази нова батерия се съревновава с мощността на по-големите батерии при половината от нужния капацитет, което е доста впечатляващо за този размер. В момента IQ Battery 5P се предлага само за предварителни поръчки, но редовните доставки ще започнат по-късно през годината.

„IQ Battery 5P е невероятно мощна батерия за размера си“, каза Ашли Мартин-Голис, продуктов маркетинг директор на Enphase, пред CNET. „И това, което позволява на хората, е да могат да използват почти всеки уред в дома си само с една или две батерии."

Батериите на Enphase са проектирани да бъдат инсталирани на пакети, създавайки модулна система за съхранение, където капацитетът и изходната мощност се натрупват с всяка инсталирана батерия. Този модулен дизайн на по-малки батерии улеснява собствениците на жилища като им дава капацитета, който е „точно“ за техния дом.

Какво получавам с батерия Enphase IQ?

Enphase предлага три различни батерии: IQ Battery 3/3T, IQ Battery 10/10T и най-новата им батерия, IQ Battery 5P. Моделите IQ Battery 3/3T и IQ Battery 10/10T са доста стандартни за съответните си размери, но страдат от по-ниска средна изходна мощност. IQ Battery 5P е най-новото поколение батерийна технология на Enphase, предлагаща впечатляващи мощности при много по-малък капацитет.

Enphase IQ Battery 5P

Позитивните й черти са, че притежава впечатляваща мощност за своя размер, можете да инсталирате до 16 батерии (с допълнителни компоненти) и има 15 години гаранция.

Недостатък, който може да накара купувачите да се обърнат на другата страна е, че не може да се инсталира с IQ батерия 3/3T или IQ батерия 10/10T.

Enphase IQ Battery 10/10T

Модулна батерия с не лош капацитет и ефективност, която се предлага на по-евтина цена. За съжаление, тази батерия има най-много отрицателни отзиви на клиенти заради ниската си изходна мощност.

Enphase IQ Battery 3/3T

Също като 10/10T и тази батерия е модулна, с прилична ефективност и на много атрактивна цена. Негативни черти са ниската изходна мощност и по-малкият размер.

Спецификации на батерията Enphase IQ

Системни компоненти

Батериите Enphase функционират като система "всичко в едно", свързана с променлив ток, и са известни със своите вградени микроинвертори. Има обаче няколко други компонента, които са необходими, за да може тази система от батерии да работи добре:

 • Вградени микроинвертори
 • IQ системен контролер
 • IQ комбинатор

Всеки размер от батериите Enphase се доставя с определен брой вградени микроинвертори, които помагат на изходната мощност. Всяка система включва и контролер на системата IQ, който свързва батерията към мрежата и функционира като централизирано място за окабеляване. С пускането на новата си батерия (IQ Battery 5P), Enphase пусна и актуализирана версия на системния контролер IQ, наречена IQ системен контролер 3. Предлага се в два различни типа, единият ви позволява да увеличите капацитета си, а другият да увеличите капацитета си и да добавите генератор.

Ако имате слънчеви панели, вашата система ще включва IQ комбиниращ компонент. Комбинаторът IQ измерва вашето производство и потребление на енергия и осигурява допълнително място за централизиране на някои кабели. Ще можете да преглеждате данните си за производство и потребление чрез приложението Enphase.

Капацитет и модулност

Всяка от трите опции на Enphase предлага различен капацитет за съхранение:

 • IQ батерия 3/3T: 3.36 kWh
 • IQ батерия 5P: 4.96 kWh
 • IQ батерия 10/10T: 10.08 kWh

Въпреки че тези батерии са по-малки, имате варианта да инсталирате няколко батерии Enphase, за да натрупате допълнителен капацитет. Можете да комбинирате моделите IQ Battery 3/3T и IQ Battery 10/10T. Но няма да можете да комбинирате технология за батерии от по-ново поколение (IQ Battery 5P) с технология за батерии от по-старо поколение (модели IQ Battery 3/3T и IQ Battery 10/10T). Също така е важно да се отбележи, че всички батерии Enphase са съвместими със и без слънчева енергия, което означава, че можете да инсталирате батерии Enphase за дома без слънчеви панели.

Производителност и ефективност

По отношение на изходната мощност, батерията на Enphase сама по себе си е доста слаба, с изключение IQ 5P. Тази батерия споделя същата непрекъсната изходна мощност като други батерии в гамата на Enphases (3,84 kW), но предлага впечатляваща пикова изходна мощност за своя размер (7,68 kW). За да поставим това в перспектива, пиковата мощност на IQ 5P е равна на пиковата мощност на Tesla Powerwall (7 kW), която е една много по-голяма батерия.

Моделите IQ Battery 3/3T и IQ Battery 10/10T имат по-слаби мощности в сравнение с други батерии с подобен размер. Изходната мощност обаче се увеличава с допълнително инсталирани батерии. Колкото повече батерии инсталирате, толкова повече енергия можете да съхранявате. Ако имате по-голям дом или много големи уреди, вероятно ще ви трябват няколко батерии Enphase.

Що се отнася до ефективността, батериите Enphase са на средно ниво в сравнение с други батерии. И двата модела IQ Battery 3/3T и IQ Battery 10/10T имат двупосочна ефективност от 89%, като IQ 5P има малко по-висока двупосочна ефективност от 90%. Това означава, че само около 10% до 11% от вашето електричество се губи по пътя към съхранението в батерията. Средният двупосочен коефициент на полезно действие за слънчеви батерии е около 90%.

Гаранция

Гаранциите за батериите Enphase са доста стандартни. Струва си да се спомене 15-годишната гаранция на новия IQ 5P. Повечето батерии се доставят с 10-годишна гаранция, така че ще дадем бонус точки на IQ 5P за по-дълго покритие. Той обаче има по-ниска гаранция за капацитет.

Подробности за гаранцията на батерията Enphase IQ

Обхванати цикли: Определен брой пълни цикли, които вашата батерия може да изпълни в рамките на гаранцията. Ако батерията ви превиши посочения брой цикли, гаранцията ви изтича. „Цикъл“ е процес на пълно разреждане (източване) и презареждане на вашата батерия. Някои гаранции за батерии изтичат, след като достигнете определения брой цикли, без значение колко години остават от гаранцията. Винаги проверявайте дребния шрифт за клаузите за цикъл и производителност.

Гаранция за капацитет в края на гаранцията: Това е гаранцията на производителя, че вашата батерия ще запази определен процент от първоначалния си максимален капацитет до края на гаранционния ви период.

Обслужване на клиенти

Обслужването на клиенти с Enphase може да бъде положително или отрицателно изживяване, но най-вече отрицателно. Страницата на Better Business Bureau на компанията е наводнена с отрицателни отзиви, като много оплаквания са съсредоточени около неизправни или дефектни микроинвертори и лошо обслужване на клиентите. Рецензиите в Trustpilot и Yelp споделят подобен опит по отношение на повредени микроинвертори и батерийни системи, наред с разочарованието около липсата на комуникация от Enphase, когато възникнат проблеми.

Приложението Enphase Enlighten

Инсталирането на батерия Enphase ви дава достъп и до приложението Enphase Enlighten. Повечето батерии се доставят със стандартно приложение за наблюдение на потреблението на енергия, производството (ако имате слънчеви панели) и прогнозиране на предстоящите сметки за енергия. Enphase приложението не е по-различно. Няма никакви открояващи се функции, но прави всичко, което бихте очаквали. Приложението е високо оценено и всички оплаквания, които има, обикновено са насочени към времевата рамка за отчитане.

Колко струва една батерия Enphase IQ?

Enphase IQ Battery 3/3T струва около $2000-$4000, а IQ Battery 10/10T е около $8000- $10 000. Тъй като IQ Battery 5P беше пусната наскоро, надеждна информация за цените не е налична. Въпреки това, като правило по отношение на ценообразуването на батерията, обикновено можете да очаквате да платите между $1000 и $2000 за kWh съхранение, но има и изключения. Други фактори, влияещи върху цената на батериите, са местоположението, инсталаторът и колко слънчеви панели имате.

Как да оценяваме слънчевите батерии

Всяка батерия е различна и няма да е подходяща за всеки дом. Без проверка на място е трудно да се определи коя слънчева батерия е „най-добрата“ батерия. Поради сложността на системите със слънчеви панели не можем да направим каквото и да е практическо тестване на никоя от слънчевите батерии, които преглеждаме. Има обаче обективни начини за оценка и сравнение на тези батерии.

На всяка категория е дадена определена важност в проценти.

 • Модулност на батерията - 20%
 • Гаранция - 20%
 • Двупосочен коефициент на полезно действие - 15%
 • Дълбочина на разреждане - 10%
 • Изходна мощност - 10%
 • Цена - 10%
 • Отзиви от клиенти - 10%
 • Капацитет на батерията - 5%