CATL разширява съоръженията за батерии за електрически превозни средства в Тайланд

Сделката ще бъде първата в Югоизточна Азия за най-големия производител на батерии в света.

CATL разширява съоръженията за батерии за електрически превозни средства в Тайланд

Правителството на Тайланд е започнало преговори с китайската компания Contemporary Amperex Technology Co (CATL) с цел да стимулира производството на батерии в страната.

CATL е най-големият доставчик на батерии за електрически превозни средства в света по пазарен дял. Сделката ще доведе до откриването на първия завод на компанията в Югоизточна Азия. Китайският производител на акумулатори напоследък отбелязва напредък в технологиите си за производство на акумулатори. Сред тях е и предполагаема батерия с капацитет 500Wh/kg, за която бе обявено, че има енергийна плътност за захранване на пътнически самолет. Компанията продава батерии за електрически превозни средства на производители на автомобили като Ford, Tesla и Volkswagen.

Нарит Тердстеерасукди, генерален секретар на Тайландския съвет за инвестиции, заяви: "Разговаряме с много компании, не само с CATL, но и с много компании от акумулаторната индустрия. Това е една от нашите цели - да привлечем производители на акумулаторни клетки, които да открият своя фабрика в Тайланд."

Стратегията на Тайланд за електрически превозни средства

Преговорите са част от правителствената стратегия за превръщане на страната в център за електрически превозни средства. Страната предлага данъчни стимули и субсидии за електромобили, включително намаляване на вносните мита с до 40%. С цел до 2030 г. да се достигне 30% дял на електромобилите, тя предлага субсидия в размер между 2 057 и 4 409 долара за всеки отделен произведен електромобил.

През април Международната агенция по енергетика отбеляза Тайланд като пазар на електромобили със силен растеж и потенциал. През 2021 г. тайванската компания Foxconn си партнира с тайландската държавна енергийна компания PTT в съвместно предприятие на стойност 1,04 млрд. долара за производство на електромобили в страната. Фабриката за електромобили на двойката ще започне работа през 2024 г. с първоначален производствен капацитет от 50 000 електромобила годишно. През 2020 г. Great Wall motors закупи тайландския завод на General Motors и оттогава инвестира 334 млн. долара в производството на EV в страната.

Йънг Лиу, председател на Foxconn, заяви: "Във връзка с развитието на PTT в областта на електромобилите и инфраструктурата за зареждане на батерии, Foxconn може да допринесе с нашия опит и технологии за постепенното изграждане на цялостна и вертикално интегрирана индустрия за електромобили в Тайланд. Вярваме, че чрез този отворен модел и местните индустриални предимства, Тайланд ще се превърне в лидер в глобалната еволюция на електромобилите".