CEA-INES и Enel постигат 27,1% ефективност на тандемна слънчева клетка от перовскит и силиций

CEA-INES и Enel постигат 27,1% ефективност на слънчева клетка от перовскит и силиций
Снимка: CEA-INES

Изследователите от CEA-INES и Enel са разработили нова слънчева клетка с активна площ от 9 cm² и напрежение на отворената верига над 1900 mV. Резултатите им са по-добри от постигнатите през март 26,5% ефективност за същия вид клетка.

Изследователи от френския Национален институт за слънчева енергия (INES) - подразделение на френската Комисия за алтернативни енергии и атомна енергия (CEA) - и италианската компания Enel Green Power, специализирана в областта на възобновяемите енергийни източници, твърдят, че са постигнали ефективност на преобразуване на енергията от 27,1% за слънчевата клетка от перовскит и силиций. Учените твърдят, че новият резултат подобрява ефективността от 26,5%, която са постигнали за същия вид клетка през март.

Устройството с активна площ от 9 cm² има напрежение на отворената верига над 1900 mV, заявиха от CEA-INES, като отбелязаха, че подобрението на устройството се дължи отново на корекция на засенчването. Те не разкриват допълнителни технически подробности.

"CEA и 3SUN вече бяха представили първокласни резултати през април 2022 г. с 24,9%, след това през декември 2022 г. с 25,8% и 26,5% през март 2023 г. за същата тандемна клетка с архитектура PIN", се казва в изявлението на CEA-INES.

Enel Green Power, чрез своето подразделение 3Sun, залага на n-тип хетеропреходна клетка (HJT) с ефективност 25,5% за новата си фабрика за соларни модули с капацитет 3 GW, която се изгражда в Катания, Южна Италия. Неотдавна компанията заяви, че това може да доведе до ефективност на модулите над 24%. От 2026 г. Enel Green Power планира да предлага още по-ефективни соларни модули, базирани на тандемни силициево-перовскитни клетки. Съобщава се, че крайните продукти ще достигнат ефективност от около 30%.

CEA-INES и Enel Green Power съвместно разработват DC/DC устройства за проследяване на максималната мощност (MPPT). Те съобщиха, че в момента работят и върху високоефективни двулицеви фотоволтаични панели. Освен това те твърдят, че през март 2022 г. са постигнали ефективност на преобразуване на енергията от 24,47% за дотирана с галий p-тип хетеропреходна силициева слънчева клетка.