Домакинствата, които инвестират в слънчеви панели, могат да достигнат рентабилност по-рано от очакваното

Домакинствата, които инвестират в слънчеви панели, могат да достигнат рентабилност
Снимка:Installation of solar PV panels - panels in place by David Hawgood, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Според учени от университета в Съри, които са публикували резултатите си в списание Patterns, нови изследвания показват, че много домакинства биха могли да излязат на печалба от инвестициите си в слънчеви панели още през 2027 г., тъй като слънчевата електроенергия става все по-конкурентен източник на електроенергия.

Учените от Съри са установили, че през последното десетилетие се наблюдава постоянен спад в разходите и възвръщаемостта на инвестициите в системи от слънчеви панели, независимо от размера на системата, което включва и собствениците на отделни жилища. През 2021 г. големите фотоволтаични системи са били по-евтини от електроенергията на едро с цени от 51 GBP/MWh, в сравнение със 149 GBP/MWh за по-малките системи.

Професор Рави Силва, директор на Института за съвременни технологии към Университета в Съри, заявява: "Резултатите от това проучване ще подпомогнат усилията на Обединеното кралство за постигане на целите за нулево нетно потребление до 2050 г. за много страни, включително собствениците на жилища, разработчиците на соларни системи, строителната индустрия и правителствените служби. Обещанието, че тези инвестиции ще се изравнят с разходите или ще направят електричеството с 40-50% по-евтино до 2035 г., е нещо, което не може да бъде пренебрегнато. С тези констатации изследването насърчава правителствената подкрепа за разработчиците на соларна енергия с преференциални ползи, които да включват нисколихвени заеми за земя или по-прости покупки на подходяща земя.”

Въпреки изобилието от слънчеви ресурси, според данни от 2019 г. слънчевата електроенергия представлява едва 3% от пазара в световен мащаб поради високите разходи за инсталиране.

Д-р Филип Мандис от Изследователския институт по труда и социалните въпроси (RILSA) коментира: "Тъй като разходите за живот се увеличават, а вниманието на света е насочено към изменението на климата и декарбонизацията, за мнозина е чудесна новина да чуят, че някога скъпоструваща инвестиция не само ще помогне за осигуряването на по-екологична енергия, но и на по-ниска цена. Чрез предлагането на повече подкрепящи инициативи слънчевата енергия може да се развива по-конкурентно и да отговори на енергийните нужди на Обединеното кралство, като същевременно осигури обещаващо устойчиво и достъпно решение за електроенергия."