Form Energy въвежда 100-часова система за батерии с желязо и въздух в САЩ

Form Energy въвежда 100-часова система за батерии с желязо и въздух в САЩ
Снимка: Form Energy

Американската енергийна компания Georgia Power разполага с повече от 850 MW активни проекти за съхранение на енергия, които са в процес на разработване или експлоатация на цялата територия на обслужване.

Form Energy, базиран в Масачузетс разработчик на системи за съхранение на енергия в мрежови мащаби, обяви окончателно споразумение с Georgia Power, компания за обществени услуги на Southern Company, за внедряване на 15 MW / 1,5 GWh желязо-въздушна батерия в мрежата на компанията в Джорджия, осигурявайки 100-часова система за съхранение на енергия с дълъг период на работа (LDES).

Проектът за многодневна LDES е част от интегрирания план на Georgia Power за внедряване на допълнителни рентабилни системи за чиста енергия за надеждност и устойчивост на мрежата. При условие че бъде одобрен от регулаторните органи, проектът за батерията се предвижда да влезе в търговска експлоатация през 2026 г.

"Клиентите ни, сред които много фирми и търговски обекти, проявяват все по-голям интерес към използването на нови технологии, като например многодневно съхранение на енергия, за да подпомогнат развитието на възобновяемата енергия и да повишат надеждността, особено когато преместват или развиват дейността си в Джорджия. Технологията на Form Energy е авангардна и ние сме развълнувани да продължим да работим с тях, за да обслужваме нашите клиенти.", заяви Ким Грийн, президент и главен изпълнителен директор на Georgia Power. 

Form Energy и обществената компания си сътрудничат, за да направят пълна оценка и да докажат, че проектът за 100-часова батерия с желязо и въздух ще укрепи местната мрежа срещу нормалните ежедневни, седмични и сезонни колебания на времето, както и срещу екстремни метеорологични събития, заяви разработчикът. Това включва анализ, моделиран от Georgia Power, и данни от Formware - софтуерен инструмент за инвестиционно и оперативно моделиране на електроенергийни мрежи на Form Energy.

"За нас е удоволствие да укрепим отношенията си чрез това партньорство с Georgia Power и с нетърпение очакваме да доставим иновативна многодневна система за съхранение на енергия, която ще осигури надеждност и устойчивост на мрежата в тяхната обслужваща територия за години напред", каза Матео Харамило, главен изпълнителен директор и съосновател на Form Energy.

Georgia Power осигурява електроенергия на 2,7 милиона клиенти във всички окръзи на Джорджия, с изключение на четири. През 2022 г. регулаторният орган Georgia Public Service Commission одобри дългосрочния интегриран план за ресурсите (IRP) на предприятието. Енергийното дружество вече е внедрило голям проект за съхранение в мрежата - 265-мегаватовото съоръжение за съхранение на батерии " McGrau Ford" - проект за литиево-йонна батерия в окръг Чероки, щата Галия, и допълнителни 500 MW активи за съхранение.

Освен проекта на Form Energy, компанията разработва проект с мощност 65 MW в окръг Талбот и проект с мощност 13 MW за американската армия, разположен във Форт Стюарт, близо до Савана, щата Гала.

Form Energy е основана през 2017 г. от ветерани в областта на съхранението на енергия, които споделят единна мисия да променят глобалната електрическа система, като създадат нов клас евтини многодневни системи за съхранение на енергия.

Компанията започна изграждането на фабриката си за батерии в Уейртън, Западна Вирджиния, през май и планира да започне производство на батерии с желязо и въздух през 2024 г. с цел пускане на пазара. Губернаторът на Западна Вирджиния, Джим Джъстис, обяви, че щатът е успял да структурира уникален пакет от финансови стимули на стойност до 290 млн. долара под формата на финансиране на базата на активи и резултати, за да подкрепи решението на компанията да се установи в Уейртън.

До момента компанията е набрала над 820 млн. долара под формата на капиталово финансиране за растеж, като последният кръг от серия Е на стойност 450 млн. долара е завършен през октомври 2022 г. от TPG Rise Fund, GIC и Canada Pension Plan Investment Board. Сред предишните инвеститори са Breakthrough Energy Ventures на Бил Гейтс, Capricorn Investment Group, Energy Impact Partners, ArcelorMittal, The Engine на MIT, Prelude Ventures и VamosVentures и др.