Франция: Ядрената ни енергия не подлежи на обсъждане

Франция: Ядрената ни енергия не подлежи на обсъждане
Снимка: Bruno Le Maire 20042023

Френската ядрена енергия е „абсолютна червена линия“ и не подлежи на обсъждане, каза министърът на финансите Бруно Льо Мер в четвъртък (8 юни) след френско-германските разногласия относно ролята на ядрената енергия в Европа.

Зависещите от ядрената енергетика в Париж вече подразниха Берлин, като настояха да се даде главна роля на ядрената енергия в европейските планове за производство на повече екологични технологии в Европа.

„Ядрената енергия е важна за Франция и тя няма да се откаже от нито едно от конкурентните си предимства, свързани с нея“, настоя Льо Мер, закривайки годишната конференция на Френския електроенергиен съюз.

56-те стареещи реактора на Франция обикновено осигуряват около 70% от нуждите за електроенергия на Франция.

„Френската ядрена енергия не подлежи на преговори и никога няма да подлежи на преговори. Ще трябва да живеем с това и сме убедени, че това е не само в интерес на Франция, но и в интерес на европейския континент“, добави той.

По-рано, на същата среща, германският държавен секретар по икономическите въпроси и действията в областта на климата Стефан Венцел призна, че Франция и Германия „често имат различни подходи в енергийната политика, особено по отношение на ядрената енергия“.

Германия „уважава различните избори за други източници на енергия от изкопаеми горива от други държави-членки като Франция, които могат по подобен начин да допринесат за постигане на климатична неутралност“, добави той.

Но „не можем да приемем, че ядрената енергия се определя като възобновяема или нисковъглеродният водород се приравнява със зеления водород“.

Споразумението по ревизираната директива на ЕС за възобновяема енергия беше отложено миналия месец, тъй като Франция поиска допълнителни „гаранции“ за ограничаване на дела на производството на възобновяем водород за страни, които вече имат значителни количества нисковъглероден водород, получен от ядрена енергия.

„Франция защитаваше по време на преговорите технологичната неутралност на текста, така че ядрената и възобновяемата енергия да не се конкурират помежду си“, каза френски източник пред EURACTIV тогава, за да оправдае забавянето.

През април Германия изключи последните си три ядрени реактора, излизайки от атомната енергия, въпреки че в момента се опитва да се откаже от изкопаемите горива и да управлява енергийната криза, причинена от войната в Украйна.

Докато много западни страни увеличават инвестициите си в атомна енергия, за да намалят емисиите си, Германия сложи ранен край на своята ядрена ера.

„Германия посочи, че ще уважи енергийния избор на Франция, което е добра новина“, коментира Льо Мер.

„Винаги сме уважавали германския избор и никога не би ми хрумнало като министър на икономиката и финансите да отида и да критикувам енергийния избор на тази или онази нация“, добави той.