FuturaSun ще построи завод за слънчеви клетки с мощност 10 GW в Китай

FuturaSun ще построи завод за слънчеви клетки с мощност 10 GW
Снимка:RPC Communication Unit, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Италианският производител на слънчева енергия FuturaSun подписа стратегическо споразумение с правителството на град Хуайан в Китай за изграждане на завод за производство на слънчеви клетки с мощност 10 GW. Компанията ще инвестира 150 млн. евро (163 млн. щатски долара) в новия завод, който ще бъде изграден на два етапа в рамките на три години.

След като бъде завършен и започне да функционира, заводът ще произвежда слънчеви клетки от n-тип, базирани на технологията за тунелно пасивиран оксиден контакт (TOPCon). От пролетта на 2024 г. производственият процес ще бъде високо автоматизиран и ще снабдява както италианските, които бяха обявени наскоро, с годишен капацитет от 2 GW, така и китайските заводи за сглобяване на модули.

Италианската компания неотдавна обяви плановете си да изгради завод за сглобяване на модули в Читадела, Италия, с цел да върне веригата за доставки на фотоволтаични продукти в Европа.

Заводът за соларни клетки ще бъде разположен в същия регион, в провинция Дзянсу, както двата завода за сглобяване на модули в Източен Китай. Първият завод за модули беше открит през 2020 г. в Тайджоу, а вторият завод в момента се разработва в Суджоу.

"Това е изключителен и безпрецедентен проект, в който нашата италианска група си поставя за цел да навлезе в сфера, която досега е била доминирана от големи китайски играчи. Той е доказателство за способността ни да достигаме нови граници и да превръщаме привидно невъзможни мечти в реалност", заяви Алесандро Барин, главен изпълнителен директор и съосновател на FuturaSun.