Германски агроволтаичен проект за отглеждане на горски плодове

Германски агроволтаичен проект за отглеждане на горски плодове
Снимка: Heuchlingen

Държавният изследователски институт за лозарство и земеделие (LVWO) в Баден-Вюртемберг, Германия, започна да генерира електричество и да култивира горски плодове в пилотна инсталация.

Като част от изследователския проект за агрофотоволтаици в региона на Баден-Вюртемберг, третата пилотна инсталация LVWO влезе в експлоатация в експерименталната плодова ферма „Heuchlingen“ в Бад Фридрихсхал, Германия.

Комбинирайки производството на електроенергия с отглеждането на плодове, фермерите все повече използват системите за защита срещу студ, дъжд, градушка и прекомерна слънчева радиация. Вредителите се държат на разстояние чрез използването на мрежи. Инсталирането на слънчевите модули има потенциала да генерира устойчиви синергични ефекти, според Министерството на храните, селските райони и защитата на потребителите в Баден-Вюртемберг.

От институтът Fraunhofer за соларни енергийни системи казват, че агроволтаичната система във фермата Heuchlingen има капацитет от 113 kW. Учените ще изследват въздействието на съоръжението върху отглеждането на малини, боровинки, касис, ягоди, цариградско грозде и къпини на площ от близо 2000 квадратни метра. За да се изследват техники за пестене на ресурси, съоръжението включва напълно затворени вериги за вода и хранителни вещества.

„Дъждовната вода се събира, съхранява и използва с прясната вода за напояване“, каза Оливер Хьорнле, ръководител на проекта за Fraunhofer ISE. „Излишната течност от субстрата, в който растат плодовете, се събира, обработва се с помощта на захранвана със слънчева енергия система и се използва повторно.“

Като част от изследователския проект LVWO, Fraunhofer ISE и 11 други партньори по проекта изграждат и тестват общо пет пилотни агро-фотоволтаични системи в Баден-Вюртемберг. Изследователите се стремят да натрупат опит и знания за практическото внедряване на агро-PV системи, да изследват новаторски подходи, да изяснят условията на правната рамка и да предоставят технологията за практическа употреба.

Междувременно в Австрия RWA Solar Solutions и Frutura тестват комбинацията от PV и отглеждане на ябълки в еко-соларния биотоп Pöchlarn.

В рамките на системата от 4,1 MW, изследователите активно тестват няколко варианта на агриволтаика. Frutura разполага с приблизително 300 ябълкови дървета върху тестова площ от около 900 квадратни метра. Наблюдава се и референтна площ от около 640 квадратни метра с 200 дървета, която е защитена с мрежа против градушка вместо соларни модули. Според Frutura първоначалните резултати са положителни: уникалният микроклимат под фотоволтаичната система засилва растежа на дърветата и ускорява развитието на растителността. Въпреки това е необходимо непрекъснато използване на система за капково напояване поради екранирането на дъждовната вода.

Тази година Frutura имат за цел да изследват ефектите на фотоволтаичната система върху поведението на полезните насекоми и вредители, както и върху формирането на цветни пъпки, размера на плодовете и защитата от градушка.