Германският разработчик Blue Elephant купува 120MW чилийски фотоволтаици

Германският разработчик Blue Elephant купува 120MW чилийски фотоволтаици
Снимка: Blue Elephant Energy

Германският разработчик на възобновяеми енергийни източници Blue Elephant Energy се сдоби с чилийско портфолио от слънчеви фотоволтаици с мощност 120 MWp, с което разширява присъствието в страната до 281 MW.

Състоящ се от 20 проекта в регионите Кокимбо, Валпараисо, Метрополитана де Сантяго, О'Хигинс и Мауле, този проект бе придобит от чилийския фотоволтаичен разработчик Fondo de Inversión Rockville Solar Energy миналия месец.

Blue Elephant заявява, че голяма част от портфолиото вече функционира, а проектите, които са в процес на изграждане, трябва да бъдат завършени през тази година. Сделката беше осъществена заедно с местния чилийски партньор на компанията, oEnergy Capital SpA.

Подобно на съществуващото чилийско портфолио, новото придобиване ще се възползва от стабилизирана цена по силата на регулацията за Pequeños Medios de Generación Distribuido (PMGD), които са проекти с капацитет до 9 MW и са по-разпространени в цялата страна. Проектите за разпределено производство представляват повече от 1,3 GW от общия капацитет на фотоволтаичните инсталации в Чили.

Тим Калас, главен инвестиционен директор на Blue Elephant Energy GmbH, заявява: "С третата си сделка в Чили ние подчертаваме значението на пазара като ключов стълб в нашата стратегия. Наред с ясния ни фокус върху Европа, Чили се превърна в значим пазар за нас. Със сключването на договори за общо над 1,5 GW успяхме да достигнем важен етап в историята на нашата все още млада компания и да дадем допълнителен принос към всеобхватния ни ангажимент за по-зелено бъдеще.”

Blue Elephant вече има 161MW чилийски фотоволтаици и не е единствената компания, която разширява дейността си на пазара. Чешката соларна компания Solek наскоро получи финансиране от 379 млн. щатски долара за 39 разпределени соларни парка, а през февруари чилийското подразделение на Enel започна търговска експлоатация на 375MW съоръжение Campos Del Sol.

Миналия месец съвместно предприятие между испанската петролна компания Repsol и компанията за възобновяеми енергийни източници Ibereólica Renovables Group пусна в действие първата фаза от 76,8 MW на 596MW фотоволтаичен проект в региона Антофагаста в Чили.

Юри Силвестър, главен директор по бизнес развитие на oEnergy, заявява: "Непреклонният фокус на Blue Elephant върху дългосрочните резултати беше от жизненоважно значение за успешното преодоляване на оперативните и регулаторните предизвикателства, породени от икономиката с високи лихвени проценти и програмата за динамичен енергиен преход, ръководена от чилийското правителство. Горд съм, че общата дългосрочна стратегия на Blue Elephant и oEnergy е изцяло съобразена с целите на Чили за декарбонизация, като същевременно продължава да създава добавена стойност за местната икономика, околната среда и нашите акционери."