Холандски град инсталира соларна пешеходна алея

Холандски град инсталира соларна пешеходна алея
Снимка: Platio

Унгарската компания Platio е разработила устойчив път от соларни плочки. Слънчевият тротоар, който заема площ от 400 квадратни метра, е инсталиран в град Грьонинген, Холандия, като част от проекта на Европейския съюз "Making City". "Нашата патентована технология е разработена така, че да няма микропукнатини в слънчевата клетка и да не се намаля производителността", казва Хелга Русчак, маркетинг мениджър в Platio,. Това правило е валидно ако Platio слънчевите павета не са изложени на налягане от повече от 2 тона. За това на практика е напълно безопасно да се ходи върху тях. Слънчевият тротоар се състои от 2 544 слънчеви павета. Той ще генерира 55 000 кВт електричество годишно, като по този начин, според изчисления на експерти, ще компенсира приблизително 18 тона въглероден двуокис /CO2/. Слънчевите павета на Platio са направени от четири монокристални клетки с мощност от 21,5 W и ефективност от 21,8%. Всяка клетка има размери 158,75 мм x 158,75 мм, а модулът на слънчевия павета има размери 353 мм x 353 мм x 41 мм и тежи 6,5 кг. Модулът е покрит с 10 мм закалено опалово стъкло, а рамката му е направена от рециклиран полимерен композит. От компанията дават  пълна 5-годишна гаранция за проекта. Слънчевите павета на Platio са подходящи за тротоари, тераси, пътища и велосипедни алеи. 

Холандски град инсталира соларна пешеходна алея
Снимка: Platio

"Слънчевите павета на Platio не само осигуряват зелена енергия, но са направени и от изцяло рециклируем материал", каза Филип Бруксма, член на енергийната комисия на общината на Грьонинген. "Реално постигаме двоен ефект: слънчевият тротоар генерира електричество, докато хората могат просто и безопасно да ходят по него. Това е пример за умно и устойчиво използване на пространството в града."

Производителността на системата се наблюдава чрез специално разработено приложение. Когато проектът беше открит на 24 Март 2023г., той, според производственият доклад, е произвел достатъчно електричество, за да захранва 47 домакинства в Холандия за един ден., като изчисленията са, че годишното производство ще покрива енергийните нужди на 18 средни домакинства. Проектът "Making City" на ЕС има за цел да разработи Положителни Енергийни Райони (PED), които демонстрират потенциала на иновативни решения за постигане на целите за климатична неутралност.