Iberdrola и НСФ ще инвестират в 1,3 GW възобновяеми мощности в Испания

Iberdrola и норвежкият суверенен фонд ще инвестират в 1,3 GW възобновяеми мощности в Испания
Снимка: Iberdola

Испанската енергийна компания Iberdrola и суверенният фонд на Норвегия ще инвестират в 1,3 GW възобновяеми мощности в Испания, като слънчевите фотоволтаични проекти представляват 80% от капацитета.

В момента 137 MW от този капацитет вече се експлоатират във възобновяеми съоръжения в Кастилия-Ла Манча и Арагон, а останалата част ще дойде от нови проекти за чиста енергия.

Iberdrola не е обявила времева рамка за строителството на тези проекти, но компанията е определила стойността на инвестицията на около 1,2 милиарда евро (1,3 милиарда щатски долара) и отбелязва, че проектите могат да отговорят на нуждите от електроенергия на повече от 700 000 испански домове.

Iberdrola каза пред испанската Национална комисия за пазара на ценни книжа, че компанията е „получила всички законови изисквания за изпълнение на лиценза“ на проектите.

Както Iberdrola, така и норвежкият фонд са оптимисти за бъдещето на проекта. Те планират да добавят повече от 500 MW допълнителен капацитет към поредицата от проекти в бъдеще.

Iberdrola вече управлява 2,2 GW слънчева енергия в страната, част от нейното масивно 40,4 GW глобално портфолио от възобновяеми източници. Норвежкият инвестиционен фонд, който се управлява от Norges Bank, централната инвестиционна банка на Норвегия, е много по-нов играч в областта на възобновяемите източници, като партньорството с Iberdrola е едва втората инвестиция на групата във възобновяеми източници.

Въпреки това банката разкри амбициозните си планове за възобновяема енергия в своето портфолио от проекти, като обяви миналия септември, че се стреми всяка компания под нейния чадър да достигне нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г. С повече от 9000 компании в това портфолио, от фондът са нетърпеливи да инвестират след печалба от 84 милиарда щатски долара през второто тримесечие на тази година. Ангажиментът на банката към слънчевата енергия може да помогне да се направят големи промени в сектора.

Новината следва инсталирането на нови слънчеви съоръжения от Iberdrola в Австралия, Бразилия и Испания по-рано тази година, което увеличи общия инсталиран капацитет на компанията на над 4,5 GW.