Iberdrola подписа сделка за изграждане на 2,2 GW слънчеви и вятърни централи в Европа

Iberdrola подписа сделка за изграждане на 2,2 GW слънчеви и вятърни централи в Европа  
Снимка: EIB

Испанската компания за енергийни услуги Iberdrola подписа споразумение за финансиране на стойност 1 милиард евро с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за изграждане на 19 слънчеви електроцентрали и три вятърни парка в Европа.

Соларните проекти ще бъдат разположени в Испания, Португалия и Германия. С обща инсталирана мощност от 2,2 GW, проектите ще интегрират възобновяеми източници в мрежите. Някои от фотоволтаичните проекти ще бъдат съвместно разположени с вятърни паркове и системи за съхранение на енергия, за да осигурят по-стабилно захранване към мрежата.

Освен това проектите ще бъдат разположени предимно в региони, където доходът на глава от населението е по-нисък от средния за ЕС, тъй като ЕИБ се надява да стимулира икономическия растеж и заетостта в тези региони.

Тези нови проекти ще подкрепят националните енергийни планове на трите страни и ще помогнат на Iberdrola да постигне целта си за нулеви нетни емисии до 2040 г.

„Това голямо споразумение за финансиране, обхващащо три държави, подчертава постоянния ангажимент на ЕИБ за ускоряване на енергийния преход в Европа и за осигуряване на достъп до чиста енергия за всички европейци“, каза вицепрезидентът на ЕИБ Рикардо Моуриньо Феликс.

Iberdrola си осигури заем от 150 милиона евро от ЕИБ за разработване на 400 MW фотоволтаични и вятърни проекти в Италия по-рано тази година. Финансирането от ЕИБ ще бъде насочено към разработването на малки и средни по мащаб слънчеви фотоволтаични и вятърни проекти и съпътстващата ги инфраструктура за свързване към мрежата, предимно в южните райони на страната.

Компанията обяви, че инвестира в 1,3 GW възобновяеми мощности в Испания със суверенния фонд на Норвегия, от които 80% ще са слънчеви фотоволтаични проекти.