Какво е full screen фотоволтаичен панел?

DAH е производител на професионални фотоволтаични панели. Производственият му капацитет е 2 гигавата фотоволтаични модули и един гигават соларни клетки годишно. Представяме Ви един глобално патентован проект на DAH - "full screen" модул, който е разработен самостоятелно от екипа за научноизследователска и развойна дейност на DAH. 

Какво е full screen фотоволтаичен панел?

Нека да разгледаме дизайна на рамката, който е най-голямата разлика между този и традиционните соларни панели. Както се вижда, дизайнът на "full screen" модула няма рамка от предната страна, така че в долната част не остават остатъци от прах. Когато дъждът пада отгоре надолу, по ръба на обикновените модули ще остават вода и прах, което ще намали производството на енергия на този модул и на целия стринг. Благодарение на безрамковия дизайн на предната страна, дъждът ще отмие праха, така че той няма да остане в долната част. Но какъв е ефектът от "full screen" модула? 

Какво е full screen фотоволтаичен панел?

В една фотоволтаична електроцентрала с мощност 1,5 мегавата, инсталирана на покрива на соларния завод DAH са монтирани едновременно обикновени модули и "full screen" модули. Работила е в продължение на 6 месеца. Както можете да видите, по долната част на традиционния модул е останал много прах. Ако слоят прах не бъде отстранен навреме, той ще намали производството на енергия. Останалият прах и вода могат също така да причинят т.нар. "горещи точки" върху модулите. А какво се случва с "full screen" модула? Тук, благодарение на безрамковия дизайн на предната страна, дъждът отмива праха, така че в долната част няма останал прах, което значително увеличава генерирането на енергия.

Какво е full screen фотоволтаичен панел?

Експерименталните данни на сертифициращата агенция TÜV показват, че годишно без ръчно почистване и само с естествено измиване от дъжда "full screen" модулите със същите клетки и версии, могат да генерират от 6 до 15 % повече енергия от обикновените модули. "Full screen" модулите са подходящи за големи електроцентрали, особено за промишлени, търговски и битови покривни електроцентрали с малък ъгъл на монтаж. Освен това извитият повърхностен дизайн на рамката улеснява и прави по-удобно боравенето и монтажа.

Какво е full screen фотоволтаичен панел?

А как се инсталира и как работи "full screen" моделът? При "full screen" модула имаме стандартна конструкция, стандартни скоби и противоплъзгаща подложка, която се доставя с модулите. Преди монтажа всичко, което трябва да направим, е предварително да поставим EPDM противоплъзгащата подложка върху скобите. Функцията на подложката е да предпазва стъклото и да го държи по-здраво.

Какво е full screen фотоволтаичен панел?

Методът на монтаж на "full screen" модула не се различава от този на обикновените модули и е по-удобен и комфортен за работниците при работа с него. Понастоящем този продукт е преминал различни тестове за механично натоварване на TÜV и също така е спечелил награди за ефективност на добива на открито от TÜV север. Той е получил и патентни сертификати в 18 държави, включително България, Китай, Бразилия, САЩ, Япония, Испания и др.  

Какво е full screen фотоволтаичен панел?

Това е глобален патентован продукт на DAH Solar Innovation - "full screen" модул. Соларните "full screen" модули на DAH solar осигуряват повече производство на енергия и приходи за крайните потребители.

Какво е full screen фотоволтаичен панел?

 

Снимки: YouTube, DAH Solar