Какво кара соларния тракер да се върти?

Какво кара соларния тракер да се върти?

Снимка:Vinaykumar8687, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Нека хвърлим поглед над компанията, която тихомълком управлява 53 GW от пазара на соларни тракери.

Едноосовите соларни тракери са предпочитаната структура за разработване на соларни системи за битови нужди, тъй като тези системи генерират повече енергия, като поддържат фотоволтаичните модули насочени към слънцето през целия ден. Имената на компании като Array Technologies, Nextracker и PV Hardware са синоним на мащабни соларни проекти, тъй като те произвеждат системите за проследяване, които произвеждат гигавати възобновяема енергия по цялата планета. Тези конкуриращи се производители имат един общ компонент, който се използва в много от техните проследяващи устройства - хардуерът, който генерално ги кара да се движат. 

"Kinematics може би е най-важната компания, за която никой никога не е чувал, когато става въпрос за проследяващи устройства. Често при тракерите има различни стойностни предложения, като например Nevados има много различен тип система от OMCO, от Nextracker, от Array, но всички те буквално се въртят около нашата скоростна кутия.", казва Адам Плесняк, главен технически директор на Kinematics. 

Kinematics произвежда и сглобява задвижвания за въртене или задвижващи механизми, използвани в едноосни системи за проследяване, много от които за компаниите, които държат по-голямата част от световния пазарен дял на соларните тракери. В областта работят над 2 милиона задвижващи механизми на Kinematics, които са отговорни за задвижването на 53 GW енергия от едноосни соларни тракери. 

"Ние сме в ранните етапи на пътуването си, за да се представим малко повече", каза Джон Пейн, главен изпълнителен директор на Kinematics.

Движеща сила в слънчевата енергетика

За компания, която започва да сглобява задвижващи механизми за пазара на индустриални мобилни устройства преди почти 30 години, Kinematics се развива заедно със соларната индустрия. От седалището си във Финикс, Аризона, Kinematics все още обслужва промишлената мобилна индустрия и сателитните наземни станции, но 90 % от бизнеса вече е съсредоточен върху доставката на задвижващи механизми за производителите на соларни тракери.

"Получаваме предимството да работим във всички тези индустрии и да можем да вземем знанията, да речем, от прецизната повторяемост, която трябва да осигурим за сателитите, да ги пренесем в битовата соларна индустрия - да вземем способността да произвеждаме огромни количества за битовата соларна индустрия за компании като Nextracker и PV Hardware и да върнем това знание обратно в другите индустрии", казва Пейн.

Задвижването е самостоятелна редукторна кутия, съставена от една или повече зъбни предавки, които въртят товари по една ос. В соларните приложения задвижващият механизъм е прикрепен към торсионна тръба - въртящата се част на едноосовия соларен тракер - за да създаде усукването, което го движи. Един задвижващ механизъм на Kinematics може да завърти едноосов ред от проследяващи устройства, в който са разположени между 90 и 100 слънчеви панела. Средно около 30 задвижващи механизми Kinematics са необходими, за да осигурят въртенето на 1 MW слънчева енергия. 
Kinematics не произвежда един-единствен модел драйвер, тъй като няма два еднакви слънчеви тракера. Например Nextracker произвежда соларни тракери с независими редове панели, които използват индивидуални задвижвания, а тракерите на Array Technologies използват задвижващи линии, които се свързват между редовете панели и въртят групите в унисон. Затова Kinematics работи с производителите на тракери, за да проектира задвижване, което да отговаря на изискванията за въртящ момент и разположението на ротациите на техните системи. 

"Те наистина оценяват факта, че не купуват просто готов продукт. Ние правим иновации за тях и помагаме на компаниите за проследяване да постигнат целите си", казва Дженифър Канджелоси, вицепрезидент по глобалните продажби и бизнес развитие в Kinematics. 

Kinematics също така помага на компаниите за стелажи с фиксиран наклон да преминат към системи за проследяване. 

"Много компании с фиксиран наклон се свързаха с нас и заявиха: "Нашите клиенти искат проследяващи устройства. Можете ли да ни помогнете?" Канджелоси казва. "Ние направихме пътя изключително лесен за тях. Вие осигурявате стоманата и панелите, а ние осигуряваме вътрешността и сърцето на системата за контрол на движението за тези тракери. Ние сме наистина безпроблемен начин да дойдете от сферата на бизнеса с фиксирани наклони и лесно да се превърнете в компания за проследяване.”

Kinematics проектира и произвежда самозаключващи се задвижващи механизми, което означава, че соларният тракер може да променя ъгъла си, за да бъде обърнат към слънцето, и да се застопорява на място за колкото време е необходимо, без да има риск външна сила, например вятър, да приложи противоположен въртящ момент и да го завърти извън позицията.  Задвижващият механизъм е само един от компонентите в портфолиото на компанията за управление на двигатели за соларни тракери. Kinematics също така произвежда енкодери и сензори, които наблюдават системата и предоставят данни на операторите и производителя за оптимизиране на работата на тракера. 

"Налице е преход към това, което определяме като "цифрова слънчева енергия. Това означава, че се използват повече възможности за свързване, сензори, управление на данни, интелигентност, като всъщност се разработва използваема интелигентност, която в крайна сметка би трябвало да подобри общите разходи за жизнения цикъл на инсталацията на соларна инсталация.", казва Пейн.

За да намали още повече разходите за експлоатация и поддръжка, Kinematics има амбицията да произведе задвижващ механизъм, който не изисква поддръжка. При предишните модели задвижванията на Kinematics изискват рутинно допълване на смазката. Последната актуализация на линията задвижвания на компанията представлява запечатана скоростна кутия, в която смазочният материал е самостоятелен и не е необходимо да се допълва, а задвижването е защитено и от външни вещества като прах. Kinematics нарича тази серия ST.

"Соларните тракери се проверяват поне веднъж на всеки 10 години, тъй като в електронните компоненти на контролера има елементи, които трябва да се проверяват, а в много случаи и да се подменят на всеки 10 години. Така че да имаш продукт, който не изисква поддръжка, в известен смисъл означава, че той по принцип има възможност да бъде пипан на всеки 10 години. ST е целенасочено проектиран така, че да можете да го наглеждате на всеки 10 години, да се уверите, че имаме няколко неща за проверка, но в крайна сметка няма какво да поддържате.", казва Плесняк. 

Перспективи в производството 

Макар че седалището ѝ е във Финикс, Kinematics произвежда компоненти в завода си в Дзянсу, Китай, и ги изпраща до другия си завод в Ногалес, Мексико, за окончателно сглобяване. Наскоро компанията получава разрешение да изнася своите задвижващи механизми в САЩ от мексиканската си фабрика. Доставката на крайния продукт от Мексико позволява на компанията да избегне тарифите, които биха се прилагали при директен внос от Китай.

"Нашата уникална технология ни позволява да променим тарифите, така че ефективно да внасяме безмитни продукти в САЩ от завода ни в Мексико, което е голямо, голямо предимство за нашите клиенти", казва Пейн. 

Kinematics планира да разшири производствените си линии и евентуално да открие фабрика в САЩ, като използва поощренията на Закона за намаляване на инфлацията.

"Очакваме, мисля, че заедно с много други компании, да получим повече яснота от IRA, но сме разработили проект за това, което наричаме "фабрика на бъдещето", която, ако успеем да реализираме... ще можем да произвеждаме дискове за частица от времето, за което ги произвеждаме в момента в нашия завод в Дзянсу.", казвa Пейн. 

Тези подобрения могат да бъдат постигнати чрез автоматизация на фабриките и роботизация. Kinematics планира в крайна сметка да направи тези обновления и в съществуващите си съоръжения. Дотогава Kinematics ще продължи да произвежда своите задвижващи механизми в Китай и Мексико, за да поддържа голяма част от пазара на соларни тракери в движение, като се стреми към внедряване на още 2 милиона.

"Изграждаме тези взаимоотношения с клиентите, те продължават дълго време, а ние просто работим тихо зад кулисите. Трябва да бъдем малко по-открити в някои от, откровено казано, невероятните неща, които правим, защото сме световен лидер в тази област. Не смятам, че някога ще бъдем екип, който прави огромна самореклама и самоизтъкване. Ние просто не сме устроени по този начин.", казва Пейн.