Модифицирана космическа технология на НАСА осигурява устойчиви батерии с живот до 30 години

Космическа технология на НАСА осигурява устойчиви батерии с живот до 30 години
Снимка:Daniel Oberhaus, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Според главния изпълнителен директор на EnerVenue Йорг Хайнеман тя издържа повече от три пъти по-дълго от литиево-йонната.

С навлизането на космическия туризъм за най-богатите хора в света и наближаващата световна рецесия, очаквано се увеличават аргументите срещу публичните разходи за космически технологии. Тези, които призовават за спиране на космическите операции, обаче често пренебрегват огромните ползи, които космическите технологии ни носят тук, на Земята. Очевидни примери за това са GPS и многобройните спътници, използвани за изследване на последиците от изменението на климата. Друг сравнително нов пример може да се даде от базираната в САЩ фирма EnerVenue. Фирмата разработва дълготрайна и устойчива технология за батерии за Земята, основана на инженерните и химическите методи, които НАСА използва повече от 40 години за захранване на Международната космическа станция, космическия телескоп Хъбъл и др.

Компанията смята, че нейната технология може да замени традиционните батерии в дългосрочен план. "Нашата технология е много по-безопасна от литиево-йонната", заяви в интервю за IE главният изпълнителен директор на EnerVenue Йорг Хайнеман.

Използване на дълготрайността и издръжливостта на космическите батерии

Идеята за технологията на EnerVenue идва от работата, извършена от професора от Станфордския университет Yi Cui, който е и председател и главен технологичен съветник на стартиращата компания. Cui открива как да адаптира технологията на НАСА за никелово-водородни батерии с голяма продължителност на работа за жизнеспособна употреба на Земята, като използва материали, които значително намаляват разходите. Технологията за никелово-водородни батерии на НАСА е подходяща за космоса, тъй като може да издържа на тежки условия, включително бързо променящи се екстремни температури. Батериите са безопасни и също така издържат много дълго време. Освен това те са напълно рециклируеми, не произвеждат токсични отпадъци, а химическият им състав не води до риск от пожар. Единственият сериозен проблем при пренасянето на технологии на Земята е, че производството им е изключително скъпо.

Въпреки това EnerVenue са разработили метод за производство на метално-водородни батерии на по-ниска цена и са отговорили на голямото търсене от страна на комуналните услуги и разработчиците на енергия.

"Съдовете за съхранение на енергия на EnerVenue в момента се използват на тестови площадки на енергийните предприятия в САЩ. Тези обекти служат за потвърждаване на твърденията на EnerVenue и са предшественици на интегрирането в мрежата. Успоредно с това EnerVenue продава на индустриални пазари, включително на клиенти в областта на морските операции, нефта и газа, минното дело и като заместител на дизеловото гориво в островни приложения.", обяснява Хайнеман пред IE. 

Фирмата наскоро обяви също, че ще открие Гигафабрика с площ 1 млн. кв. м в САЩ. Тя твърди, че фабриката Gigafactory ще произвежда нейните батерии Energy Storage Vessels, способни на повече от 30 000 цикъла на презареждане всяка. Те могат да се съхраняват в стелажи и са в състояние да работят до 30 години.

Никел-водород срещу литиево-йонни

В краткосрочен план EnerVenue смята, че технологията на компанията ще помогне за внедряването на непостоянна възобновяема енергия, включително слънчева и вятърна.

"Съхранението играе ключова роля, за да се гарантира, че излишното производство се улавя и след това се използва, когато е необходимо, което води до по-малко въглеродно интензивен енергиен микс и по-стабилни енергийни доставки", казва Хайнеман.

Тази стратегия показва, че EnerVenue прилага подобен подход като костариканската фирма Ad Astra, която също използва опита на своя основател, бившия астронавт от космическата совалка Франклин Чанг Диас. В дългосрочен план обаче компанията вярва, че нейната технология може да влезе в домовете на хората, предоставяйки още един отличен пример за това как космическите технологии могат да станат повсеместни.

"Нашата технология е много по-безопасна от литиево-йонната, осигурява много по-голяма гъвкавост по отношение на това колко често и колко дълго може да се разрежда и издържа повече от три пъти по-дълго, като запазва почти целия си първоначален капацитет.”, обяснява Хайнеман. 

"В по-дългосрочен план EnerVenue вижда приложение на своята технология и в жилищния сектор. Тъй като толкова много внимание се обръща на потенциалните опасности от пожар, които представляват литиево-йонните батерии, ние вярваме, че има значителен пазар за домашна батерия, която е пожаробезопасна, чийто живот надхвърля 30 години и може да бъде вградена в иначе неизползваеми части на структурата, като например пълзящи пространства и тавани.", продължава той.

Това е сериозна задача, но ако EnerVenue успее да изпълни това обещание, това може да допринесе много за намаляване на добре документираните проблеми с литиево-йонните батерии от гледна точка на безопасността, устойчивостта и етиката.