Lightsource bp стартира изграждането на соларна ферма

Lightsource bp стартира изграждането на соларна ферма
Снимка: © Oliver Mills, CC BY 2.0

Разработчикът и управител на соларни инсталации Lightsource bp започва търговска експлоатация на своя проект Bellflower Solar с мощност 152,5 MW AC/173 MW DC, разположен на около 40 мили източно от Индианаполис в окръзите Хенри и Ръш, Индиана.

Lightsource bp разработват, финансират, притежават и експлоатират Bellflower Solar и са сключили договор за виртуално изкупуване на енергия с Verizon по отношение на енергията, произведена от Bellflower Solar.

Lightsource bp засаждат 800 акра земя под и около соларните панели с растителност, която включва местни видове, полезни за опрашителите и други диви животни. Допълнителни 10 акра са посветени на пищни градини за опрашители с повече от 60 различни вида цъфтящи растения.

Соларната ферма участва в национално научно изследване, което ще измери екологичните ползи от местообитанията на опрашителите в соларни инсталации. Земята под и около соларните панели също се запазва в земеделско производство. Местен професионален пчелар управлява кошерите и ще произвежда мед от соларната ферма. Друг местен фермер от щата Индиана ще пасе овце, за да подпомага поддържането на растителността.

Кевин Смит, главен изпълнителен директор на Lightsource bp за Северна и Южна Америка, казва: "Освен да доставя чиста, достъпна и надеждна енергия, Lightsource bp има дълбок ангажимент да увеличава максимално устойчивите ползи от нашите соларни проекти за общностите, да защитава екосистемите и да подобрява биоразнообразието.”

Очаква се Bellflower Solar да генерира 30 милиона долара приходи от данъци върху недвижимите имоти в окръзите Ръш и Хенри през целия си период на функциониране, което ще бъде от полза за местните училища и други обществени услуги. Оперативният бюджет от 2,4 млн. долара всяка година ще се изразходва предимно в региона.

Проектът Bellflower осигурява стотици работни места в САЩ по цялата верига на доставки, като същевременно подкрепя местните производители и нисковъглеродните продукти. Повече от 350 души са работили на място по време на пиковия етап на строителството, за да изградят съоръжението. SOLV Energy бе изпълнител на инженеринга, доставките и строителството на проекта, който включва инсталирането на над 377 000 свръхнисковъглеродни соларни панели, произведени от базираната в Аризона First Solar, заедно с интелигентни соларни тракери, произведени от базираната в Ню Мексико Array Technologies.