LONGi е произвела 85GW пластини през изминалата година на фона на ръст на доставките и приходите

LONGi е произвел 85GW модули през изминалата година
Снимка: Oregon Department of Transportation

Според финансовите резултати на LONGi за изминалата 2022 г. за първи път годишните приходи на компанията са надхвърлили 100 млрд. юана (14,4 млрд. щатски долара).

LONGi неизменно е сред четирите най-големи производители на соларна енергия в света. Миналата година те са произвели 85,06 GW монокристални силициеви пластини, половината от които - 42,52 GW - са продали на външни клиенти, а останалите 42,54 GW са използвали за конструиране на собствени продукти.

В края на годината производственият им капацитет за пластини е 133GW, както и 50GW капацитет за клетки и 85GW за модули. От LONGi заявили, че планират тези мощности да се увеличат значително до края на 2023 г., като целите за производство на монокристални пластини, клетки и модули са съответно 190GW, 110GW и 130GW. Те възнамеряват да доставят 85GW модули до края на тази година.

През по-голямата част от 2022 г. цените на полисилиция са били високи, за което LONGi заявили, че са предприели проактивни мерки. През годината по-големият производствен капацитет и наличието на силициеви материали понижават цената.

Що се отнася до финансовите данни за годината, приходите на LONGi отбелязват 60% увеличение до 129 млрд. юана (18,6 млрд. щатски долара) през 2022 г. През първото тримесечие на 2023 г. те регистрират нетни приходи в размер на 28,3 млрд. юана (4,1 млрд. щатски долара), което представлява 52% увеличение на годишна база.

Нетната печалба се увеличила с 63,2% на годишна база до 14,8 млрд. юана (2,1 млрд. щатски долара), а нетният паричен поток от оперативна дейност нараснал почти двойно в сравнение с 2021 г., с 97,7% до 24,37 млрд. юана (3,5 млрд. щ.д.).

Друг член на SMSL - Jinko Solar, регистрирал подобни данни през първото тримесечие на 2023 г. с приходи от 23,33 млрд. юана (3,3 млрд. щ.д.), което представлява 58% увеличение спрямо същото тримесечие година по-рано.

Във финансово обявление от LONGi заявяват, че планират да ускорят и да инвестират в производствените си линии в Китай, за да обслужват международните пазари. Също така укрепват позициите си във Виетнам и Малайзия. Европа е голям вносител на китайски модули със значителни цели за развитие през следващите години, а Индия също се стреми да разшири значително своите соларни инсталации. Компанията изтъква и двата пазара в доклада за първото полугодие на 2022 г.

Извън родния си пазар, членът на SMSL си партнира с американския разработчик на възобновяеми енергийни източници Invenergy за изграждането на завод за сглобяване на модули с мощност 5 GW в Охайо по-рано тази година, което бележи първото навлизане на китайския производител в САЩ.

Освен това LONGi изтъкват и инвестициите си в научноизследователска и развойна дейност и работата си за повишаване на ефективността на клетките и модулите с хетеропреход от p-тип (HJT).