Най-новото при водородния поток

Най-новото при водородния поток  
Снимка: South Korea’s Ministry of Trade, Industry and Energy

Министерството на търговията, промишлеността и енергетиката на Южна Корея стартира тръжен процес за производство на водородна енергия. Обявяването на победителя е насрочено за средата на август. Тази година правителството е планирало два кръга на наддаване с общ обем от 1300 GWh, като първият кръг има за цел да разпредели половината от този обем. Южна Корея описа инициативата като „първия в света пазар за наддаване за производство на водородна енергия“. През последните седмици Южна Корея се включи в дискусии за енергийно сътрудничество с няколко страни, включително Азербайджан, Франция, Япония и Оман. Сеул се фокусира върху производството на водород, докато се отклонява от ядрената енергия.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) публикува доклад за потенциала на Оман като конкурентен доставчик на водород с ниски емисии. Той отбелязва слънчевите и вятърните ресурси на Оман, както и обширната земна площ, като ключови фактори. Оман има за цел да произвежда най-малко 1 милион тона възобновяем водород годишно до 2030 г., 3,75 милиона тона до 2040 г. и 8,5 милиона тона до 2050 г. – надминавайки сегашното търсене на водород в Европа.

Правителството на Куинсланд одобри финансиране на няколко големи водни проекта. Австралийският щат ще предложи 8 милиона австралийски долара (5,4 милиона долара) за период от две години за подробна оценка на нуждите от вода за водородната индустрия в град Гладстоун.

Mitsubishi Power Americas и Magnum Development взеха гаранция за заем от $504,4 милиона от Службата за заеми на Министерството на енергетиката на САЩ (DoE) за разработване на най-голямото в света индустриално съоръжение за зелен водород в централна Юта. Майкъл Дъкър, вицепрезидент на Mitsubishi Power Americas, каза, че заемът ще благоприятства пазара на водород в Съединените щати.

Lhyfe и Capital Energy подписаха споразумение за сътрудничество за съвместно разработване на проекти за възобновяем водород в Испания и Португалия. „Съгласно споразумението двете компании ще работят заедно за създаването на обекти за производство на водород в някои от обектите за вятърни паркове, които в момента се разработват от Capital Energy“, каза Lhyfe. „Испанската енергийна компания вече има повече от 7,5 гигавата (GW) в двете страни.“

Thyssenkrupp обяви плановете си за пускане на акциите на Thyssenrupp nucera на регулирания пазар (Prime Standard) на Франкфуртската фондова борса. Първоначалното публично предлагане вероятно ще бъде завършено „преди лятната ваканция, в зависимост от условията на капиталовия пазар“, казаха двете компании.