Разработчикът на соларни системи Nexamp си осигурява финансиране за над 400 милиона долара

Nexamp си осигурява финансиране за над 400 милиона долара
Снимка: Pexels, Mark Stebnicki

Под ръководството на U.S. Bancorp и Mitsubishi се очаква данъчните капиталови и дългови ангажименти да позволят на компанията да подкрепи изграждането на 49 соларни проекта и проекти за съхранение на енергия.

Базираната в Бостън компания Nexamp, която разработва соларни системи за обществени нужди, обяви, че си е осигурила над 400 млн. долара под формата на данъчен капитал и дългови ангажименти от U.S. Bancorp Impact Finance и Mitsubishi UFJ Finance Group (MUFG).

Очаква се споразумението за финансиране да подпомогне изграждането на 49 проекта на Nexamp за слънчева енергия и съхранение на енергия от батерии, обхващащи шест щата в регионите на Средния Атлантик, Североизтока и Средния Запад. Очаква се портфолиото от проекти да осигури над 2390 работни места в строителството и експлоатацията, често в селски общности.

Очаква се общностните проекти за слънчева енергия и съхранение да допринесат за близо 250 MW соларен капацитет, достатъчен за захранването на до 40 000 домакинства. Соларната енергия в общността дава възможност на клиентите да се включат и да се абонират за капацитета на проекта, като получават кредити в сметките си за битови услуги за производството от съоръжението.

Очаква се клиентите на проектите, включени в кръга на финансиране, да спестят общо 6,5 млн. долара от годишните си сметки за битови сметки, като данъкоплатците ще спестят средно от 10 до 20% от традиционните си сметки за битови услуги. Бизнес моделът на Nexamp не включва кредитни проверки на клиентите, предварителни такси или дългосрочни ангажименти.

Планира се селските общности в Мейн, Мериленд, Масачузетс, Ню Йорк, Минесота и Илинойс да станат домакини на проектите, които разширяват достъпа до слънчева енергия за клиенти, които не могат да я инсталират на домовете си. Ню Йорк, Масачузетс и Минесота са три от петте най-големи пазара на слънчева енергия в общността, въпреки че Калифорния, която е най-големият пазар на слънчева енергия в страната, наскоро прие закони, които дават възможност за развитие на пазара, и предложи фонд от 400 милиона долара за стимулиране на растежа.

"За да могат САЩ да преодолеят зависимостта си от изкопаемите горива и остарялата енергийна мрежа, трябва да инвестираме в достъпни и устойчиви решения за чиста енергия, които да са достъпни за всички американци, независимо къде живеят", казва Заид Ашай, главен изпълнителен директор на Nexamp.

Nexamp заявява, че инвестицията е била насърчена от стимулите в рамките на Закона за намаляване на инфлацията, който през 2023 г. ще започне да прилага бонусни данъчни кредити за проекти, разположени в традиционно маргинализирани общности. 

"Соларните проекти на общността играят жизненоважна роля в енергийния преход, като осигуряват на различни общности достъп до участие в това обществено усилие", заявява Такаки Сакай, управляващ директор в MUFG.

Nexamp ще предоставя услуги по разработване, инженеринг, строителство, експлоатация и управление на клиентите за цялото портфолио. Компанията за първи път стартира своя абонатен обществен соларен проект през 2015 г., а днес обслужва над 60 000 клиенти с портфейл от над 1 GW. Разработчикът заявява, че активите му са в състояние да захранват над 155 000 домакинства и има още няколко GW капацитет в процес на разработване в 20 щата.