Нов вид слънчеви панели произвеждат електричество под снежна покривка

Нов вид слънчеви панели произвеждат електричество под снежна покривка  

Събирането на слънчева енергия може да бъде трудна работа за панелите, ако са погребани под снежна покривка. Екип от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) разработи ново устройство, което може да произвежда електричество от самия сняг.

Устройството се нарича снежно-трибоелектричен наногенератор или „Snow TENG“. Както подсказва името, той работи с трибоелектричен ефект, което означава, че използва статично електричество, за да генерира заряд чрез обмен на електрони. Тези видове устройства са използвани за направата на генератори, които извличат енергия от движения на тялото, сензорни екрани или дори стъпки по пода.

Снегът обикновено има положителен заряд и освобождава електрони. Устройство има отрицателен заряд и способността да улавя тези електрони. След като събере тези заряди, той ги превръща в електричество.

Единственият проблем в момента е, че Snow TENG произвежда доста малко количество електричество в сегашната си форма – има плътност на мощността от 0,2 mW на квадратен метър. Това означава, че не бихте могли да го свържете към мрежата като слънчев панел, но може да се използва като малък сензор за метеорологични условия, който е със самостоятелно захранване.

„Устройството може да работи в отдалечени райони, защото има собствено захранване и не се нуждае от батерии“, казва Ричард Канер, автор на изследването. „Това е много умно устройство – метеорологична станция, която може да ви каже колко сняг вали, посоката, в която снегът пада, и посоката и скоростта на вятъра.“

Изследователите дават други примери за използването му към сензор. То може да бъде прикрепено към дъното на обувки или ски и да се използва за събиране на данни за зимни спортове.

Изследването е публикувано в списанието Nano Energy.