Нова преносима система използва PV за производство на питейна вода

Нова преносима система използва PV за производство на питейна вода
Снимка: Solar2Water

Учени от Обединеното кралство разработиха Solar2Water, система, която генерира два пъти повече вода в сравнение с конвенционалните генератори за атмосферна вода. Системата работи ефективно с едно и също количество енергия, независимо от влажността на въздуха, разчитайки единствено на фотоволтаици.

Патентованият проект преодолява ограниченията на конвенционалните генератори за атмосферна вода, като генерира постоянно количество вода, независимо от влажността на въздуха, и произвежда два пъти повече вода със същото количество енергия.

Solar2Water работи само със слънчева енергия, с два слънчеви панела и батерия за непрекъсната работа. Неговите създатели подчертават удобния му за употреба дизайн и здрава конструкция, които позволяват да се използва навсякъде без специални инструкции за употреба.

Мухамад Уакил Шахзад, професор в университета Нортумбрия, получава началното финансиране за разработване на Solar2Water от университета. След като осигурява финансиране, Шахзад и неговият екип успешно разработват прототип, способен да произвежда 15 до 20 литра питейна вода на ден.

Целта е да се увеличи капацитетът за производство на вода до 50 литра на ден, за да се осигури достатъчно питейна вода за малка общност.