Нови слънчеви панели произвеждат вода от влага

Нови слънчеви панели произвеждат вода от влага
Снимка: Rawpixel

Базираният в САЩ производител Source Global представи технология за соларни модули, която може да произвежда питейна вода от едва 10% влажност на въздуха. Компанията твърди, че нейната оптимизирана технология може да произвежда вода при различни условия.

Американският производител Source Global е разработил технология за соларни модули, която генерира питейна вода от атмосферната влажност с помощта на фотоволтаично електричество. Компанията, известна преди като Zero Mass Water, твърди, че новият им панел е "първата в света система за възобновяема питейна вода" и може да работи самостоятелно на различни места по света. Търговският хидропанел и жилищният хидропанел R3, чийто живот е около 15 години, могат да функционират при едва 10% влажност на въздуха.

Въпреки че не се разкриват конкретни подробности за патентованата технология, Source Global обяснява, че фотоволтаичният блок на панела произвежда електроенергия за захранване на вентилатори, които извличат водни пари от въздуха. След това събраната пара се превръща в течна вода, като се използва вътрешната топлина на панела. Самостоятелна система поддържа циркулацията и чистотата на водата в резервоара за съхранение, след което се извършва минерализация за идеален състав и вкус.

Търговските панели вече са разположени в отдалечени райони, общности на коренното население, лагери и сухи пустини, като например в Оман, където компанията създаде първата си "водна ферма".

Жилищните панели на цена от 2950 долара за единица, включваща депозит, комплект за домашна връзка и гаранция, се продават по двойки и могат да осигурят средно от 4 до 10 литра чиста вода на ден.