Слънчеви клетки, чието производство може да бъде толкова бързо, колкото отпечатването на вестник

Нови ултратънки слънчеви клетки на пазара
Снимка: MIT

Тези клетки могат да се ламинират върху различни видове повърхности, като например платната на лодка, за да осигуряват енергия по време на плаване.

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили тънки като хартия соларни клетки, които могат да се прикрепят към всякакъв вид повърхности и да ги превръщат в източник на енергия.  По-тънки от човешки косъм, тези клетки могат да бъдат ламинирани върху различни видове повърхности, като платната на лодка, за да осигуряват енергия по време на плаване, върху палатки и брезенти, които се използват при операции за възстановяване след бедствия, или върху крилата на безпилотни самолети, за да се увеличи обхватът им на летене.

Откритията са публикувани за първи път в списание Small Methods в статия, чиито съавтори са Владимир Булович, професор по електроинженерство в MIT, Майуран Сараванапаванантам, дипломант по електроинженерство и компютърни науки в MIT, и Джеремая Мваура, научен сътрудник в Изследователската лаборатория по електроника на MIT. Учените са използвали мастила за електронно отпечатване, като са използвали техника, подобна на начина, по който се отпечатват дизайни върху тениски. Тъй като тези тънки соларни клетки са трудни за обработка и могат лесно да се разкъсат, учените са търсили лек, гъвкав и еластичен материал, който да може да прилепне към тези соларни клетки. Избират тъканта Dyneema Composite Fabric - материал, известен с невероятната си здравина. 

След отпечатване на електродите върху плосък лист пластмаса, те залепват пластмасовия лист върху Dyneema. Накрая се отлепя тъканта, която е прихванала електродите, и се оставя чист пластмасов лист. 

"Въпреки че може да изглежда по-просто просто да отпечатаме слънчевите клетки директно върху тъканта, това би ограничило избора на възможни тъкани или други приемащи повърхности до тези, които са химически и термично съвместими с всички етапи на обработка, необходими за изработката на устройствата. Нашият подход отделя производството на соларните клетки от крайната им интеграция.", казва Сараванапаванантам пред MIT News. 

Въпреки че клетките могат да генерират само половината от енергията на единица площ в сравнение с традиционните силициеви панели, те могат да генерират 18 пъти повече енергия на килограм, съобщава Fast Company.

По време на тестовете соларните клетки генерират около 730 вата на килограм енергия в свободна позиция и около 370 вата на килограм, ако са разположени върху плат Dyneema. За справка, за да се генерира същото количество енергия като 8000-ватова традиционна соларна инсталация на къща в Масачузетс, покривът ще се увеличи само с около 44 килограма, както съобщава MIT News. Целта на учените е да направят слънчевата енергия по-достъпна и преносима, за да може да се използва там, където традиционните слънчеви панели не могат да бъдат използвани, вместо да ги заменят изцяло. 

"Очакванията ми са, че форматът на тези нови клетки ще ни позволи напълно да преосмислим колко бързо можем да внедряваме слънчеви клетки и колко бързо можем да произвеждаме слънчеви клетки", казва Булович пред Fast Company. "В дългосрочен план смятаме, че това може да стане толкова бързо, колкото отпечатването на един вестник." 

Тъй като търсенето на чиста и възобновяема енергия нараства, тази технология може да направи революция в слънчевата енергия, като я направи по-достъпна.