Европейската комисия и CDP дават 100 милиона евро на Eni за изграждане на мрежа от зарядни станции за електрически автомобили

В изявление от Петък италианският производител на петрол и газ Eni съобщи, че ще получи финансиране от 100 милиона евро (110,1 милиона долара), отпуснати от Европейската комисия и италианската банка Cassa Depositi e Prestiti (CDP) за изграждането на мрежа от зарядни станции за електрически превозни средства (EV).  Средствата ще бъдат насочени към изцяло притежаваната от Eni компания Be charge. В изявлението си компанията обяви, че ще използва инвестицията за изграждане на високоскоростна мрежа от зарядни станции за електрически автомобили. Мрежата, която понастоящем е планирана да функционира до 2025 г., ще стане една от най-големите в Европа.

Отпускат 100 милиона евро за мрежа от зарядни станции

Заемът се предоставя на равни части от CDP и Европейската комисия, а самата мрежа ще се състои от над 2000 "ултра-бързи" точки за зареждане с минимална мощност от 150kW, като се очаква да преминава през основните европейски транспортни коридори - Италия, Испания, Франция, Австрия, Германия, Португалия, Словения и Гърция. Комисията обяви своята част от финансирането през септември миналата година чрез Европейска изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) в обсега на рамките за развитието на пазара на алтернативните горива и тяхната инфраструктура.

Адина Валян, европейски комисар по транспорта, сподели: „С нашия механизъм за инфраструктура за алтернативни горива искаме да подкрепим бързото внедряване на инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства. Това ще позволи навлизането на пазара на превозни средства с нулеви и ниски емисии и в крайна сметка ще превърне нашите климатични цели в реалност. Проектът Be Charge ще има положителен принос, създавайки мрежа от ултрабързи пунктове за презареждане на електрически превозни средства в осем държави-членки. Такава голяма мрежа допълнително ще успокои потребителите, като ги улесни да зареждат колите си в целия ЕС и по този начин ще се насърчи електрическата мобилност“.

Плановете идват във време, в което ЕС продължава да се бори с опозицията срещу предложената забрана за двигатели с вътрешно горене. През октомври миналата година лидерите на ЕС се съгласиха да финализират забраната за продажба на нови бензинови и дизелови превозни средства до 2035 г. в опит да запазят целите за климата. Италия е сред страните, чието правителство се противопостави на закона. Противопоставянето на Германия доведе до забавяне на окончателното одобрение на забраната, което първоначално бе планирано за март.

По думи на главния изпълнителен директор на Eni Plenitude, Стефано Гоберти тази транзакция е част от плана на компанията, която в момента има повече от 15 000 точки за зареждане, като стремежът ѝ е да развие европейска инфраструктура с висока мощност за електрически превозни средства и да удвои мрежата до 2026 г., достигайки 30 000 точки.