Panasonic представя термопомпа с пропан за дома

Panasonic представя термопомпа с пропан за дома
Aquarea L и K, новата серия термопомпи R290 и R32
Снимка: Panasonic

Японската компания Panasonic разработи въздушна термопомпа, която използва пропан (R290) като хладилен агент. Тя може да произвежда между 5 kW и 9 kW топлина, както и битова гореща вода с температура до 75 C. Термопомпата може да се свърже със система за слънчева енергия на покрива, за да се увеличи максимално потреблението. Новата серия Aquarea включва и термопомпа с R32 като хладилен агент.

Серията пропан L е „идеална за приложения при модернизация и обновяване на дома със съществуващи радиатори“, казват в изявление от Panasonic. Термопомпите с пропан имат отоплителен капацитет от 5 kW до 8 kW, размери 996 mm x 980 mm x 430 mm и тегло 98 kg.

Те имат коефициент на ефективност (COP) до 5, според информационния лист на компанията. Температурата на източника на въздух може да варира от -25 до 35 C за топлина и от 10 C до 43 C за охлаждане.

Техният сезонен коефициент на ефективност (SCOP) за загряване на вода до 35 C в „среден климат“ варира между 5,06 и 4,84, докато SCOP с 35 C в „студен климат“ варира от 4,25 до 4,31. За 55 C, SCOP е съответно между 3,67 и 3,33. Термопомпите са „готови за интелигентна мрежа“ за PV, според Panasonic.

„Новите Aquarea K и L поколения се възползват от намалено ниво на звука, до 8dB(A) по-малко от предишните модели“, каза производителят. „Това предимство прави инсталацията по-гъвкава, като предлага повече възможности за поставяне.“

Двата модела имат еднакъв дизайн, с външно тяло в сиво и бяло вътрешно тяло. Сериите Aquarea K и L станаха достъпни през пролетта.