Въвеждане на по-екологични практики за управление на земите при мащабни проекти за слънчева енергия

По-екологични практики за земите при проекти за слънчева енергия

Снимка:GabeIglesia, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

За производството на електроенергия от големи наземно инсталирани соларни проекти са необходими много хектари земя, като единичните проекти достигат стотици мегавати и повече. Според оценки на промишлени организации общият размер на земята, необходима за захранване на цялата територия на САЩ със слънчева енергия, е между 10 и 11 милиона акра - без да се вземат предвид други места за разполагане на соларни инсталации, като покриви и навеси на паркинги.

Дори и да се стимулира използването на повече покривни соларни инсталации, все още ще се разработват милиони площи за производство на енергия от слънцето, за да се постигне амбициозната цел на администрацията на Байдън да се откаже от производството на енергия от изкопаеми горива до 2035 г. Разработчиците на соларни инсталации могат да избират как да подготвят и управляват тази земя, която ще бъде покрита със соларни панели.

Silicon Ranch, разработчик на соларни системи, базиран в Нашвил, Тенеси, променил подхода си към подготовката на площадките за фотоволтаични проекти чрез дъщерното си дружество за управление на земи Regenerative Energy. Както подсказва името му, Regenerative Energy използва екологични, регенеративни методи за управление на земята, като например засяване на местни семена и използване на добитък на местата за соларни проекти, за да се гарантира тяхната дълготрайност.

Тайлър Хубер, агроволтаичен техник от Silicon Ranch, разговаря със Solar Power World за регенеративното управление на земята, обяснявайки как хилядолетни практики като пастирството все още могат да допълват съвременните технологии.

SPW: Как е даден старта на Regenerative Energy?

Хубер: Като дългосрочен собственик и оператор на всеки проект от нашето портфолио, ние стоим денонощно зад работата на всеки от нашите соларни паркове. Първоначално Silicon Ranch гледаше на растителността под нашите панели по същия начин, както и останалата част от индустрията - като на пасив, а не като на актив. През 2018 г. този начин на мислене се промени, когато съоснователят и главен изпълнителен директор на Silicon Ranch, Рейгън Фар, се срещна с моя бивш работодател - който по случайност е един от най-известните регенеративни животновъди в света - Уил Харис от White Oak Pastures.

Уил се е обърнал към Рейгън като загрижен съсед на бъдещ проект и се е притеснявал, че компанията ще прилага конвенционални практики, като например използване на пестициди, в близост до ранчото на Уил, което от десетилетия работи по регенеративен начин. Използването на конвенционални пестициди и "регенеративните" практики не са съвсем съвместими. След срещата си с Уил, Рейгън става главен привърженик на регенеративното управление на земята и признава, че соларната индустрия ще отговаря за голямо количество земя през следващите години. Той приел думата “отговорност” изключително сериозно.

След като нашето ръководство също разговаря с Уил и се запозна по-подробно с темата, видяхме възможност да подобрим земята под нашите панели, като съчетаем производството на слънчева енергия с регенеративни практики за управление на земята, които насърчават дългосрочни, дълбоко вкоренени цикли на растеж на растителността и растенията, като същевременно подкрепят икономическото развитие на общностите, в които са разположени тези проекти. 

SPW: Как подхождате към изготвянето на подходящ план за управление на земята за чисто нов соларен проект?

За да се приложи агроволтаиката, е важно да се мисли цялостно за проекта, като първо се наблюдава внимателно земята, каквато е в момента, и има постоянна готовност да бъде адаптирана към променящите се условия.

Имам щастието да работя с прекрасни хора, които от години управляват собствените си имоти. Планирането и изпълнението на оперативната стратегия за управление на земята е екипна работа между нашите собствени агротехници и световноизвестни партньори в областта на регенеративното животновъдство.

В идеалния случай, когато започваме работа, по време на строителния етап имаме някакъв принос за това какви семена да засадим и кога да ги засадим. Контролът на ерозията по време на строителството и през целия живот на проекта е с висок приоритет. Това включва създаване на разновидни видове треви преди началото на строителството. По този начин можем да подобрим състоянието на почвата по време на строителството, да осигурим растителност за евентуална паша на животни, където е необходимо, и да продължим да го правим през целия живот на съоръжението. Освен това изграждаме масиви по-високо от земята или поставяме предпазни огради около тракерите, за да не бъдат блъскани от пасящи овце.

Избираме растителни сортове, които предлагат множество ползи за земята и за добитъка. Овцете не контролират 100 % от растителността, така че трябва да имаме план за косене, в който е посочено какъв тип оборудване е необходимо. По принцип разработваме уникален за всеки обект и неговия екорегион набор от инструменти, които ни помагат да постигнем желаното състояние на земята, което включва овце, оборудване за косене, семена и сено/фураж. Разбираме също така колко е важно да демонстрираме въздействието на тези усилия по надежден и прозрачен начин, поради което нашите проекти за регенеративна енергия се проверяват от трета страна. 

SPW: Как гарантирате, че сместа от семена, която засаждате, и животните, които пасете, са подходящи за проекта?

Когато вземаме решение как да снабдим даден обект с овце, първо събираме възможно най-много информация за обекта, включително за гъстотата на растенията, вида на почвата, историята на земята преди инсталирането на слънчевата инсталация, климата и типа фуражни видове, които растат там. След това ще представя тези констатации на моите приятели и колеги, за да обсъдим видяното. Няма универсален подход и често има фактори, които не можем да контролираме, но предишният опит помага да се начертае план с приемлив риск, продуктивност и въздействие на животните върху земята. 

Гъстотата на запасите трябва да се управлява и регулира редовно в зависимост от желания резултат. Когато стадото има по-големи хранителни нужди (например овце с кърмещи агнета), често намаляваме гъстотата, за да позволим по-селективна паша. Това решение е свързано с компромис: вероятно ще трябва да косим след животните, защото група от по-малко овце, на която е позволено да бъде по-селективна, е по-малко вероятно да елиминира в достатъчна степен по-малко желаните и по-малко хранителни видове паша.

Когато управляваме група с по-ниски хранителни изисквания, като например кастрирани овце и овни, можем да получим по-добри резултати при управлението на растителността. Като ги управляваме с по-висока гъстота, можем да ги накараме да ядат и да утъпкват видове, които иначе не биха засегнали. Тези видове често са с по-ниска хранителна стойност и ние винаги сме готови да ги допълним, ако е необходимо, за да гарантираме, че овцете ще останат здрави. Можем да оправдаем допълнителните разходи за добавки, защото не пускаме косачки, за да почистваме оставените на пасището видове.

SPW: Какви са предимствата на този метод в сравнение с други методи за подготовка на площадката?

Бих казал, че най-голямото предимство, което съм видял, идва от избора ни да засадим нашата смес от семена, след като земята е била почистена. Ранното създаване на желана растителност е огромно предимство след строителството, тъй като създава нови ползи за соларните проекти, включително заздравяване на деградиралите почви, подобряване на функциите на екосистемите и увеличаване на биоразнообразието както на растенията, така и на дивите животни. И не е задължително това засаждане да е съобразено с целта на пашата - можете да изберете смес от семена, която да е нискорастяща и бързоразвиваща се за контрол на ерозията. Трудно ми е обаче да гледам каквато и да е растителност и да не се замислям как моите овце ще я пасат.

SPW: Как подготвяте местата за паша на животните и как поддържате овцете на място?

Поддържането на обекта след строителството започва с идентифициране на проблемните зони: Къде могат да заседнат косачките? Къде растителността е най-оскъдна? Има ли потенциални проблеми с ерозията? И така нататък. Има и други неща, които трябва да се вземат под внимание при въвеждането на добитък в уравнението - трябва да се снабдим с чиста питейна вода, добро сено за зимата и местни доставки за допълнителен фураж, който понякога е необходим при отглеждане на агнетата в пасищата.

Когато за първи път започвате работа на даден терен, трябва да определите какво вече расте там и дали овцете ще могат да го контролират или не. Способността на овцете да бъдат успешни зависи от овчаря. Броят на овцете на акър, които пасат на дадена поляна, ще определи въздействието на стадото върху растителността. Всичко, което остане, може да се наложи да бъде окосено. Независимо от това какво е останало след овцете, винаги е по-лесно да се окоси остатъчната растителност след паша, отколкото да се окоси без помощта на овцете. 

Трудът е важен фактор за определяне на начина на управление на обекта, както и необходимата поддръжка на оборудването за косене. Най-важното съображение е здравето и благосъстоянието на стадото. За да се поддържа здраво стадо, трябва да се предпазват и от типични заплахи като вътрешни паразити, както и от други рискови фактори.

SPW: Какъв съвет бихте дали на компания за соларни инсталации, която се интересува от прилагането на регенеративни практики за управление на земята?

Най-доброто време да започнете е сега! Резултатите от прилагането на тези практики отнемат време, но колкото по-бързо започнете да прилагате регенеративни практики, толкова по-бързо ще започнете да извличате ползи. А тези ползи не бива да се подценяват - те включват ползи за земята, овцете, дивите животни, самия соларен проект и заобикалящата го общност за много години напред. Създаването на биологично активна почва ще спомогне за отглеждането на по-добър фураж и ще намали растежа на плевелите, които, когато не се управляват, могат да засенчат соларните панели и да повлияят негативно на тяхната ефективност. Животните се възползват от възможността да пасат повече и да се хранят с по-здравословна растителност.

Всичко това дава възможност на самия проект да се възползва от по-рядкото механично косене и от нови източници на приходи от продажбата на добитък. Ползите се връщат в пълен кръг и към местната общност, като осигуряват нови възможности за работа не само за начинаещи животновъди без достъп до собствена земя, включително за мен и някои от моите колеги, но и за спомагателните отрасли, подкрепящи регенеративното земеделие. Регенериращото пасищно отглеждане на овце може също така да създаде нов източник на местно отгледана, богата на хранителни вещества храна, която може да се ползва от хората в околността. И това е мащабируемо!