Проектът Carne Solar+Storage получи регулаторно одобрение в Ню Мексико

Проектът Carne Solar+Storage получи регулаторно одобрение в Ню Мексико
Снимка: DESRI 

Проектът Carne Solar – съоръжение за съхранение на слънчеви батерии, разположено в окръг Луна, Ню Мексико, и собственост на D. E. Shaw Renewable Investments (DESRI) – получи регулаторно одобрение от Комисията за обществено регулиране в Ню Мексико (NMPRC) за своите договори за доставка с El Paso Electric (EPE).

Четвъртото слънчево начинание на DESRI в Ню Мексико и второто в окръг Луна, проектът има 20-годишно споразумение за закупуване и съхранение на енергия с EPE, регионален доставчик на енергия, който се занимава с генериране, пренос и разпределение на услуги за приблизително 460 000 клиенти в западната част на Тексас и южната част на Ню Мексико.

Очаква се съоръжението да генерира достатъчно енергия за захранване на приблизително 38 000 домове всяка година, според показателите, предоставени от Агенцията за опазване на околната среда. Одобрението от NMPRC е критична стъпка в развитието на Carne и началото на строителството. Търговската експлоатация се очаква да започне през 2025 г.

„DESRI са развълнувани от напредъка на проекта Carne. Това ще достави една по-рентабилна и чиста енергия на клиентите на EPE, както и съхранение на енергия, което ще осигури решаваща стабилност на мрежата за региона,” казва Хай Мартин, главен директор по развитието на DESRI, главен мениджър на проекта.

Проекта допринася за мисията на EPE да постигане 100% декарбонизация на производството в портфолиото си до 2045 г., Carne се очаква да донесе значителни ползи за общността, включително създаване на работни места в строителството.