Производствен мост между Европа и Азия

Производствен мост между Европа и Азия
Снимка:Asurnipal, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Комбинацията от мерки за защита, атрактивни маржове на печалбата и стимули за вътрешно съдържание съживиха турската индустрия за производство на слънчева енергия. Дали този процъфтяващ сектор може да се превърне в играч на световната сцена?

Турските специалисти в областта на соларната индустрия твърдят, че страната разполага с повече от 60 производители на модули. Мурат Гювен, основател и главен изпълнителен директор на Kaangokay, независима консултантска компания за производство на фотоволтаични модули, посочва 72 компании, които са активни или отговарят на условията за инвестиционни стимули, но може да ги отменят или да забавят инвестициите. Картината предлага ярък контраст с фотоволтаичната индустрия, която между 2018 и 2020 г. наброява шепа, предимно малки оператори.

"Сега имаме много хубави регулации", казва Толга Мурат Йоздемир, вицепрезидент на GENSED (Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği, турската асоциация на соларната индустрия) и главен изпълнителен директор на Kontek, компания за инженерство, снабдяване и строителни услуги, базирана в Измир. Като се позовава на правилата за измерване на мрежата, които стимулират търсенето, Йоздемир добавя: "В продължение на 10 години страдахме, но работихме усилено, за да въведем добри правила за слънчевата енергия”.

Въпросният регламент създава атрактивна икономическа среда за слънчевата енергия за търговски и промишлени цели (C&I) и по-специално благоприятна почва за местните производители. Китайските модули са забранени в Турция, съгласно строги правила, свързани с антидъмпинговите мерки, а масивите за C&I с местни модули могат да се ползват от данъчни стимули в размер на 30% или 40%. Допълнителна защитна мярка предвижда вносните некитайски модули да се облагат с тарифи - интересно е, че те се основават на теглото на панела - до 95 USD на панел. В резултат на това стандартните турски mono-PERC (пасивиран заден контакт с емитер) модули могат да струват от 0,40 до 0,43 долара на ват производствен капацитет в сравнение с 0,22 до 0,25 долара на ват в Китай и останалата част от Европа.

 

Силно търсене


Въпреки това турският пазар е в разцвет, ако не и в процъфтяване. Макар че правителствените данни за инсталациите се нуждаят от известно разшифроване, ръководителят на GENSED Йоздемир твърди, че през 2022 г. са били инсталирани около 2,5 GW соларни инсталации. "През следващата година тя ще бъде не по-малко от 3 GW", добавя той.

Други не са толкова оптимистични и определят цифрата за 2022 г. на 1,5 GW, но е ясно, че индустриалната база на Турция се обръща към слънчевата енергия, за да намали сметките за електроенергия. Страната остава до голяма степен зависима от вноса на енергия и големите промишлени потребители се стремят да намалят разходите си. Данъчният стимул от 30% до 40%, който се предоставя при използване на местни модули, и тарифната структура за нетно измерване правят слънчевата енергия за предприятия и потребители привлекателна. Възможността да се използват фотоволтаични масиви извън обекта чрез мрежата и чрез нетно измерване е допълнителен стимул за компаниите, чиито покриви не са толкова подходящи за използване на слънчева енергия или се намират в региони с по-високи разходи.

Въвеждане на повече производители


Секторът за производство на соларна енергия в Турция реагира на силните условия за производство на електрическа енергия, високите цени и данъчните стимули за местно производство. Производството на фотоволтаични модули и, в по-малка степен, на клетки е в подем в Анадол.

Тази производствена експанзия беше нагледно демонстрирана на търговското изложение Solarex в Истанбул през април. Там присъстваха ослепително разнообразие от изложбени щандове на нови турски производители на модули. При сравнително високите цени на панелите и съществуващите стимули големите турски промишлени предприятия създават производствени линии за модули, за да снабдяват собствените си проекти за производство на електрическа енергия и електрическо оборудване.

"Виждаме забележим ръст в производствения сегмент. Основната причина за това е, че цените на панелите в Турция бяха изкуствено поддържани на много високо ниво, особено в края на 2021 г. и през цялата 2022 г. Някои турски производители на текстил, които са наясно с продажбите и разходите на световния пазар и са особено загрижени за граничните въглеродни корекции, решиха сами да станат производители на панели, вместо да плащат тези високи маржове на печалба на производителите.", казва основателят и главен изпълнителен директор на Kaangokay Гювен. 

Доказателства за тези високи маржове се съдържат в някои разкрития на турските производители. Базираната в Анталия компания CW Enerji произвежда соларни модули от 2010 г. и гордо заявява, че е 408-ата по големина компания в страната въз основа на продажбите - както се проследява от Истанбулската индустриално-търговска камара.

Наред с производството на модули, CW Enerji участва в цялата верига за разработване на фотоволтаични проекти - от инвестициите до експлоатацията и поддръжката - и планира да се регистрира публично. "В документите за първичното публично предлагане може да се види, че през 2022 г. компанията е продавала модули с 19% марж на нетната печалба", казва Гювен. Това е в сравнение с маржовете от 5,7% през 2020 г. и 0,3% през 2021 г. Гювен изчислява, че настоящата производствена мощност на CW Enerji е малко под 900 MW. 

Разширяване на производството нагоре по веригата


Понастоящем основната част от производството на соларни продукти в Турция е сглобяването на модули. Предвид силното търсене по-големите и по-утвърдени производители модернизират съоръженията си с най-новите технологии, например форматите на клетките M10, двойното капсулиране на стъклото, големите модули и свързването на много шини. Те също така използват отрицателно легирани клетки от n-тип, а именно устройства TOPCon (тунелно оксидно пасивиран контакт) - това е възможно благодарение на капризите в политиката, които позволяват вноса на фотоволтаични клетки от Китай с ограничени търговски бариери.

В Турция има известен капацитет за производство на клетки, най-вече в завода Kalyon край столицата Анкара, който също така предлага производство на слитъци и пластини. Смята се, че базираната в Истанбул компания Smart Solar Technologies се стреми да разшири производството на клетки, въпреки че някои доставчици на оборудване за производство на клетки съобщават, че напредъкът е бавен.

Китайската компания HT-SAAE има най-дълъг опит в производството на клетки в Турция с годишен производствен капацитет от около 800 MW. Тъй като обаче производството му се намира в "Зоната за свободна търговия в Истанбул", то се счита за извън турската митническа зона и работи само за износ. Понастоящем дружеството произвежда клетки и модули в своето предприятие за износ, без търговски ограничения, за пазара в САЩ. То снабдява Европа, без Турция, от своите китайски заводи.

Производителят с вертикална интеграция Kalyon, който наскоро получи UL сертификат за своите модули, съобщава, че е постигнал първата си продажба на 25 MW в САЩ и също така се стреми да увеличи продажбите си в чужбина. Kalyon обаче признава, че толкова ниските цени в Европа остават пречка. Дружеството е започнало своята трета фаза на разширяване на производството, в рамките на която планира да добави около 900 MW капацитет на клетките TOPCon, с което общото производство на клетки ще достигне 2 GW. Не всички от тези линии ще бъдат обслужвани от собственото производство на слитъци и пластини на Kalyon. "Нивото на износа на слънчева енергия от Турция, с изключение на износа за свободните зони, е около 14 милиона долара - като по-голямата част от този износ отива за Сирия", казва Гювен от Kaangokay.

Доставка на оборудване


Предвид силното търсене на модернизация и разширяване, китайските доставчици на оборудване за производство на фотоволтаични модули развиват активна дейност в Турция. Утвърдените производители на соларни продукти в страната работят почти изключително с китайски интегратори на линии, включително Jinchen, SC-Solar и Confirmware.

Базираната в Суджоу SC-Solar съобщава, че е доставила 16 производствени линии на Турция, като най-голямата линия е с годишен производствен капацитет от 500 MW. По-малките доставчици на производствено оборудване също се утвърждават. Zenith Solar, с дейност на около 300 км от Пекин, съобщава, че най-големият ѝ проект в Турция е 750 MW капацитет за производство на модули, доставен на CW Enerji. Компанията е продала и отделни инструменти на Kalyon и планира да продаде 500 MW оборудване в Турция през тази година.

С оглед на стабилните перспективи за турския пазар, GENSED прогнозира 30-35% годишен ръст до 2035 г., е възможно секторът за производство на слънчева енергия в страната да се превърне във важно звено в глобалната верига за доставки на фотоволтаични продукти със силните си връзки с китайската индустрия и близостта си на ръба на Европа. За да се случи това обаче, утвърдените играчи трябва да продължат да увеличават мащаба си, за да повишат конкурентоспособността си и да се разширят по-нагоре по веригата на производствените доставки - процес, който Kalyon в момента е започнал.

Според главния изпълнителен директор на Kaangokay, Гювен, подобно развитие ще доведе и до повишаване на степента на използване на соларните фабрики, която в момента е около 30-45%. Той обаче отбелязва, че не е възможно да се направи точна оценка, тъй като новите производители произвеждат за склад, а някои нови производители произвеждат за своите инвестиционни проекти за собствено потребление.