Северна Европа стимулира развитието на проекти с водород

Северна Европа стимулира развитието на проекти с водород  

Снимка: The Port of Rotterdam

Холандските и бразилските пристанища подписаха споразумение за сътрудничество, включващо развитие на пристанища и производство на зелен водород. В същото време, компанията Thyssenkrupp Nucera пусна нов модул за електролиза на алкална вода (AWE).

Холандското пристанище Ротердам и пристанището Песем, Бразилия, подписаха декларация за намерение за засилване на двустранното сътрудничество в развитието на пристанищата, логистиката, връзките с вътрешността на страната и енергийните проекти, свързани с пристанищата. Това включва офшорна вятърна енергия и производството на зелен водород. Споразумението беше подписано в присъствието на министър-председателя Рюте и холандската икономическа делегация по време на посещението им в Бразилия.

Thyssenkrupp Nucera представи 20 MW AWE модул, подчертавайки важността на мащабите, в които зеленият водород може да бъде източник на енергия без въглерод. Модулът е проектиран да бъде свързан с много други модули.

BASF Environmental Catalyst and Metal Solutions и Advent Technologies постигнаха ново споразумение за сътрудничество за изграждане на пълна верига за доставка на компоненти за горивни клетки. Водят се и дискусии за разширяване на партньорството с проект за електролиза на вода. Обхватът на споразумението включва ролята на BASF в увеличаването на производството на мембранни електродни сглобки (MEA) в планираното производствено съоръжение на Advent в Гърция. Това партньорство позволява циркулярност на ключови материали за горивните клетки HT-PEM на Advent, работещи от 120 C до 180 C.

Advent Technologies заяви също, че са подписали нов договор с „известен производител на горивни клетки, специализиран в приложения за камиони на източноазиатския пазар“. Съгласно условията на споразумението, Advent ще достави мембранни електродни възли с високотемпературна протонна обменна мембрана (PEM) за разработване на усъвършенствани решения за горивни клетки за камиони. Подписаният договор е на обща стойност 1,1 милиона долара.

Hy Stor Energy потърси финансиране от Министерството на енергетиката на САЩ за Центъра за чист водород в Мисисипи(MCHH). MCHH са готови за производство и съхранение на възобновяем водород и целят да утвърдят Мисисипи като основен производител на чист водород. Hy Stor Energy предвижда MCHH да е многомилиарден проект, който привлича стратегически федерални инвестиции до 1 милиард долара. Той ще позволи разработването на специално изградени подземни мрежи със солен купол за съхранение на водород.

Vattenfall и актрисата Кара Делевин пуснаха първата по рода си „Спрей за лице от индустриални изпарения“. Той е направен от "отпадъчните води" на фабрика, използваща "водород без изкопаеми горива".