Слънчева енергия за номадите в селските райони на Монголия

Слънчева енергия за номадите в селските райони на Монголия  

Снимка: Witness Image

Слънчевата енергия е не само екологична алтернатива, но в много случаи  е и единственият наличен източник на енергия.

Една трета от населението на Монголия води номадски живот. Те държат добитък и се местят сезонно през обширните монголски пасища, носейки със себе си своите GER - традиционни сгъваеми домове, направени от филц и вълна на як. Придвижват се в безкрайни райони, на часове от павирани пътища и на дни разстояние от най-близкото село.

Когато постоянно пътувате с всичките си вещи, вие сте много по-малко зависими от нещата – внимателно избирате и носите само най-важното. И една от малкото технологии, които са навлезли в монголския GER, са слънчевите панели.

Правителството на Монголия стартира „Национална програма за електрификация на 100 000 GER“, инициатива за снабдяване на номадите с преносими соларни домашни системи (SHS). Простите преносими панели и батерии, лесни за настройка и пренасяне, се превърнаха в модерен аксесоар в традиционните номадски домове.

Те захранват LED крушки, за да осветяват вечерта. Захранват мобилни телефони и радиостанции, предоставяйки жизненоважна информация за метеорологичните условия. Свързват номадите с външния свят, било то с техните деца или със спасителна служба в случай на нужда. Дори в ерата на технологиите свободата на номадския начин на живот се поддържа от околната среда: с помощта на Слънцето.