Слънцето срещу мрежата: Защо Чехия трябваше да спре слънчевите си централи за Великден?

Слънцето срещу мрежата: Защо Чехия трябваше да спре слънчевите си централи за Великден?

Чешка енергийна компания беше принудена да изключи стотици слънчеви централи, след като генерираха повече енергия, отколкото мрежата можеше да поеме.

Потреблението на електроенергия беше ниско в Чешката република след Великден. Но слънчевото време означава, че слънчевите централи в страната са произвели огромно количество. За да защити мрежата, държавната ČEPS ги изключи.

Спирането е доказателство за неадекватната система за съхранение на електроенергия в страната, според Ян Крчмарж, изпълнителен директор на Чешката соларна асоциация.

„Това, което говорим отдавна, е доказано. Чешката република не е готова за възобновяемия бум, защото има пълна липса на капацитет за съхранение“, каза той пред чешката новинарска организация Seznam Zprávy.

Защо Чешката република трябваше да затвори своите енергийни централи?

По време на слънчево време слънчевите централи често могат да произвеждат повече енергия, отколкото преносната мрежа може да поеме. Ако тази енергия не може да се съхранява, тя причинява нестабилност в мрежата, повреждайки електрическото оборудване. В екстремни ситуации тези колебания на напрежението могат да доведат до прекъсване на тока.

За да предотврати потенциални щети в понеделник, националната компания изключи електроцентрали с обща мощност от около 400 MW, или около една шеста от общата мощност на слънчевите централи в страната .

„ČEPS реши да активира плана за ограничаване, след като изчерпа нормално наличните оперативни мерки за контрол на електрическата система“, каза говорителката Хана Климова.

Обикновено страната пренася излишната енергия към съседните държави - но това не беше възможно в понеделник.

„Всички страни с изключение на Дания, Португалия и Словения бяха в излишък“, каза Климова.

Може ли излишната слънчева енергия да се съхранява?

Когато слънчевите панели и вятърната енергия за първи път навлязоха в мейнстрийма, скептиците твърдяха, че те никога не могат да произведат достатъчно енергия, за да посрещнат енергийните нужди на човечеството. Оттогава възобновяемите енергийни източници процъфтяват - доказвайки, че ранните критици грешат.

Вятърът и слънчевата енергия са генерирали 12 процента от световното електричество през 2022 г., което е рекорд за всички времена. Миналата година слънчевата енергия беше най-бързо растящият източник на електроенергия за 18-та поредна година, като се повиши с 24% спрямо 2021 г.

ЕС води групата в тази надпревара. През 2022 г. вятърът и слънчевата енергия са произвели една пета от електроенергията в ЕС – за първи път чистите енергийни източници са произвели повече електроенергия от изкопаемия газ. Но събития като затварянето на Чехия показват необходимостта от инвестиране в капацитет за съхранение на тази чиста енергия.

Има много начини за съхраняване на енергия за по-късна употреба. Често се използват химически батерии, както и „гравитационни батерии“, които използват излишната енергия, произведена от възобновяеми източници, за да вдигнат тежест. Когато енергията в мрежата е недостатъчно, теглото пада - захранвайки генератор, докато пада.

Според проучване от по-рано тази година, превръщането на подземни мини в такива батерии може да осигури до 70 тераватчаса съхранение на енергия. Това е достатъчно, за да отговори на дневното потребление на електроенергия в целия свят.

Но тъй като използването на възобновяеми енергийни източници продължава да расте, необходимостта от съхранение ще става все по-голяма. Инженерите по целия свят правят иновации и експериментират с начини да посрещнат предизвикателството. Миналата година Швейцария построи масивна водна батерия, способна да съхранява електричество, еквивалентно на 400 000 батерии за електрически автомобили (20 ТВтч).

Батерията е направена от два големи водни басейна, разположени на различни височини. Батерията се „зарежда“, като се използва излишната енергия, за да изпомпва вода от нисък басейн към по-висок басейн. Когато е необходимо електричество, водата от по-високия басейн се освобождава и се спуска надолу към долния басейн, захранвайки водна турбина.