„Всички имаме полза“: Защо в тази косовска соларна ферма има овце?

Соларна ферма използва овце за косене
Снимка: Michael SchuchardCC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Соларна ферма в Косово е въвела нова устойчива „машина“, която коси тревата: стадо овце. Уморени от хабенето на собствената си енергия, за да поддържат терена окосен, работниците в соларната ферма Rogane близо до малкия град Каменица в Източно Косово са се сдобили с вълнени помощници. Повече от 100 овце и няколко кози пасат два пъти седмично в полетата, където са монтирани над 12 000 фотоволтаични панела. 

"Работниците разбраха, че косенето на нивите е много трудно и ме попитаха дали мога да доведа овцете си. Овцете пасат всякакви видове трева, добра или лоша, и почистват всичко. Така всички имаме полза.", казва 72-годишният овчар Реджеп Рудани, докато нарежда на овчарските си кучета да маневрират стадото, пасящо около панелите. 

Това е едно от многото привлекателни места за соларни ферми из Европа, тъй като проектите за възобновяеми енергийни източници намират начини да се хармонизират с природните и градски пейзажи, в които биват изграждани.

Как се развива енергийният преход в Косово?

Косово разполага с 12-14 милиарда тона запаси от доказано нискокачествени лигнитни въглища, което е петото по големина находище в света. Повече от 90% от електроенергията в страната се произвежда от въглища, а останалата част от възобновяеми енергийни източници, основно вятър и слънце. Страната има за цел да се откаже от въглищата до 2050 г. Производството на електроенергия от слънцето и косенето на трева чрез овце допринася за двойното "зелено" въздействие върху околната среда. 

"Не харчим бензин, използвайки косачките. Произвеждането на електроенергия от слънцето и косенето на трева с овце означава, че нещата тук имат двойно зелено въздействие върху околната среда.", казва Арбер Малики, управител на слънчевата електроцентрала. 

Къде другаде се съчетават слънчева енергия и овце?

Соларната централа Шафлерхофщрасе във Виена, Австрия, е построена на мястото на старо сметище за чакъл. Сега това е най-голямата фотоволтаична централа от този вид в страната, която може да произвежда над 12 гигаватчаса чиста електроенергия за 4900 виенски домакинства. Това се равнява на 4200 тона въглероден диоксид, спестени годишно. Тя е част от плана на Виена за постигане на въглеродна неутралност до 2040 г.

Овцете са емблематична част от процеса от 2021 г. насам, когато стадо от 90 овце е пуснато, за да коси тревата около панелите. В момента има 150 овце от породата Юра, които обикалят по местността от април до октомври. А масивните панели , които обикновено са по-високо от земята, осигуряват на животните сянка от слънцето и защита от дъжд. Tе не са там само с цел дъвчене на трева, те допринасят за възстановяването на дивата природа, като осигуряват естествен тор и пренасят семена и прашец във вълната си. За да се подпомогне регенерирането на старото сметище, земята е подготвена със специална смес от семена преди пристигането на овцете, които зимуват в близката кошара. Създаден от Wein Energie и част от схема за слънчева енергия за гражданите, проектът е една от няколко на брой агроволтаични системи в Австрия.

Какво означава „агроволтаичен“?

Агроволтаичните методи съчетават производството на слънчева енергия със селското стопанство. Това е начин да се оптимизира използването на земята, без да се увреждат екосистемите. Агроволтаични експерименти се провеждат в Колорадо, САЩ, които успешно се използват в лозя във Франция. При отглеждането на някои култури понякога се използва алгоритъм, който преценява нуждите на растенията от вода и слънчева светлина и съответно регулира ъгъла на слънчевите панели. Микроклиматът, създаден от слънчевите панели, дава възможност растенията, които растат под тях, да се нуждаят от по-малко вода, а енергията, произведена от панелите, може да се използва от земеделските производители за напояване. Въпреки че концепцията е в ранен етап, се смята, че чрез използването на агроволтаични методи земеделските производители могат да увеличат печалбите си с 40 %.

Кой друг използва "екологични косачки за трева"?

Във Франция вече се използват овце за косене на трева след успешен опит в парк в Париж през 2013 г., а от 2012 г. в града живее градско стадо овце. "Когато пасат, те подрязват живи плетове и регулират тревните площи. За разлика от козите, които ядат всичко, овцете изяждат само най-зелените части на живите плетове и ливадите. Те са истинскии градинари, но и озеленители, тъй като пасат и в обществените пространства.", казва Гийом Летерие, съосновател на парижката културна медия Enlarge Your Paris. 

По подобен начин Google изненада света през 2009 г., когато нае стадо кози за косене на тревата в калифорнийската си централа, от компания, която сега се нарича Living Systems Land Management.

Според Forbes екоуправлението на тревни площи е разрастващ се сектор, в който в САЩ работят няколкостотин компании, които се занимават с подобна дейност.