Мащабна система за инсталиране на соларни инсталации става автоматизирана

Мащабна система за инсталиране на соларни инсталации става автоматизирана
Снимка:ChristofferRiemer, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Автоматизираната система за изграждане на електроцентрали Terabase, задвижвана от монтажни роботи, монтажна линия на място и софтуер за цифров близнак, има за цел да повиши производителността и да намали разходите за строителство.

Terabase обяви, че пуска на пазара автоматизирана система за инсталиране на соларни инсталации, наречена Terafab. Компанията описва услугата като автоматизирана полева фабрика, която може да удвои производителността на инсталациите. Системата за инсталиране използва цифрови близнаци, логистичен софтуер, цифров команден център на място, разгърната на място автоматизирана монтажна линия и монтажни роувъри, които могат да работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Компанията обяви и тържественото откриване на производствена база в Уудланд, Калифорния, фабрика за производство на фабрики. В момента в съоръжението се произвежда първата гигаватна линия за сглобяване на Terafab с капацитет за производство на повече от 10 GW годишно.  

Terabase заяви, че нейната система ще удвои производителността на труда в сравнение с традиционните методи за инсталиране в обществения сектор. Системата предлага висока производителност, работа 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и модулност, за да позволи бърз старт и по-висока скорост на изграждане на соларни полета, което значително съкращава графиците на проектите. 

"Миналата година успешно тествахме Terafab на място, като изградихме 10 MW от 400 MW обект в Тексас. Днешното пускане в експлоатация е следващата стъпка напред към бързото търговско разрастване", казва Мат Кембъл, главен изпълнителен директор и съосновател на Terabase. 

За разработването на съоръжението Terafab Terabase си партнира с разработчика Intersect Power, фирмата за инженерство, снабдяване и строителство Signal Energy, доставчика на хардуер за проследяване NEXtracker и производителя на соларни панели First Solar. 

"Партньорството ни с Terabase не само предоставя усъвършенствана технология за инсталиране на следващото поколение соларни модули от серия 7, но и позволява да се използва затворена система за рециклиране на опаковките, която е в съответствие с нашата визия за отговорна соларна енергия", каза Ник Стревел, вицепрезидент по продуктите във First Solar. "Системата на Terafab е още един пример за това как родните американски иновации могат да спомогнат за ускоряване на внедряването на соларни технологии, което дава възможност за постигане на амбициите на страната ни за декарбонизация." 

Търговското внедряване на системата Terafab ще започне през третото тримесечие на 2023 г. Компанията заяви, че автоматизираната инсталационна система намалява изравнените разходи за електроенергия за соларни проекти в обществен план. Тя също така е мащабируема, изградена на базата на модулен дизайн, който може да бъде възпроизведен и разгърнат бързо. 

Terafab намалява риска за физическата безопасност на строителните работници, като премахва необходимостта от вдигане на тежки соларни панели и стоманени конструкции, често при тежки метеорологични условия, чрез използване на автоматизация на климатизирана монтажна линия. Системата може да предложи решение на нуждата на соларната индустрия да намери повече квалифицирани монтажни техници. Преходът към безвъглероден енергиен сектор ще изисква голяма, добре обучена работна сила, а подготовката на тази работна сила може да представлява предизвикателство в краткосрочен план, заявяват от компанията. Междудържавният съвет за възобновяема енергия (IREC) заяви, че през 2021 г. 89% от соларните фирми са съобщили, че са имали трудности с намирането на квалифицирани кандидати. Неотдавнашно проучване на SolarReviews установи, че трудностите при намирането на работници са третото най-често срещано притеснение сред участниците в проучването. 

Сега слънчевата енергия представлява 59% от капацитета за чиста енергия в процес на разработване, като от 2021 до 2022 г. делът ѝ ще нарасне с 4%, съобщи Американската асоциация за чиста енергия. За да се постигне федералната цел за 100% безвъглеродна електроенергия до 2035 г., работната сила в областта на слънчевата енергия ще трябва да се увеличи повече от два пъти - от 255 000 до над 538 000 души, заяви Асоциацията на индустрията за слънчева енергия (SEIA). Автоматизацията може да предложи решение на проблема с недостига на работна ръка, тъй като страната работи за бързото обезвъглеродяване. 

През август 2022 г. Terabase Energy обяви финансиране от серия Б в размер на 44 млн. долара от Breakthrough Energy Ventures и Prelude Ventures, с участието на SJF Ventures и други предишни инвеститори, с което общото финансиране на компанията до момента достигна 52 млн. долара.