Стартъп от Тексас тества революционна „земна батерия“

Стартъп от Тексас тества революционна „земна батерия“
Снимка: Sage Geosystems

Базираната в Тексас компания Sage Geosystems тества система за „земна батерия“, която може да даде голям тласък на чистата енергия.

Чистата енергия до голяма степен се счита за по-евтина от енергията, произведена от мръсни, невъзобновяеми източници като нефт и газ. Източници като вятърната и слънчевата енергия представляват ключов проблем.

Съхранението е от съществено значение за системите за чиста енергия, тъй като общностите трябва да поддържат достъп до електричество дори когато слънцето не е най-ярко или вятърът не е най-силен, а това означава да им се предостави начин да задържат излишната енергия.

Традиционните енергийни системи са оборудвани да съхраняват енергия, преди да бъде преобразувана в електрическа енергия за мрежата - например под формата на гориво. Такива системи се използват най-вече за комунални услуги. Въпреки това те не могат да се адаптират към съхранение на слънчева и вятърна енергия, тъй като тези източници на енергия могат да генерират повече от изискванията на мрежата в определен момент.

Sage Geosystems тества нови начини за съхраняване на излишната енергия. Миналата година компанията построи вертикален резервоар от 3200 фута за съхранение на вода под земята. Отварянето на клапан в горната част на резервоара води до освобождаване на налягането вътре, което кара водата да се изстреля нагоре толкова силно, че може да завърти турбина и да генерира електричество.

Тази система, която е определена като „земна батерия“, ще позволи на системите за чиста енергия да съхраняват излишната енергия под земята, за да могат да поддържат резервна мощност.

Процесът всъщност е доста прост. Когато соларна решетка или вятърен парк генерират допълнителна енергия, батерията използва тази допълнителна енергия, за да изпомпва водата в подземния резервоар, така че когато дойде времето, тази подземна вода да се използва за генериране на повече електричество.

Първите тестове показаха, че 5000 барела вода в резервоара могат да генерират 200 киловата мощност само за пет часа. 10 000 барела могат да произведат 200 киловата за девет часа, а 20 000 барела могат да генерират 650 киловата за два часа, според Canary Media.

„Резултатите, които получаваме, са толкова добри, че искаме бързо да преминем към  търговска демонстрация“, каза изпълнителният директор на Sage Geosystems Синди Таф пред Canary Media.