Тази година Solar Philippines прави първа копка на „най-голямата“ соларна ферма в света

Тази година Solar Philippines прави първа копка на „най-голямата“ соларна ферма в света
Снимка: SPNEC

Solar Philippines Neva Ecija Corporation (SPNEC) планира да започне изграждането на 4GW соларна ферма във Филипините по-късно тази година. Слънчевата ферма на SPNEC ще бъде разположена в северния регион на Лусон, Филипините.

По време на годишното събрание на акционерите на 8 юни компанията заяви, че има за цел да започне своя проект за слънчева експанзия Nueva Ecija с общ планиран капацитет от 4GW, който ще бъде контролиран от компанията. Това би я направило най-голямата соларна ферма в света, според SPNEC.

Разширяването на проекта ще бъде разположено в същия регион като съществуващата вече 500MW слънчева централа, която е в процес на изграждане в северния регион на Лусон. Целият проект – включително частта от 500 MW – включва над 3500 хектара земя.

Соларната ферма ще започне търговска експлоатация през 2026 г. Тя ще допринесе за увеличаване на слънчевия капацитет на Филипините през следващите години. Филипините се похвалиха с 13 GW слънчеви проекти в тръбопроводи към март 2022 г., десетократно увеличение от 1,3 GW, регистрирани през март 2021 г.

„Имаме текущи дискусии относно договореностите за дялово участие в някои от нашите проекти, за да намерим решения, които ще бъдат от полза за всички страни“, каза главният изпълнителен директор на SPNEC Леандро Левисте, добавяйки: „От уважение към тези дискусии и уважение към нашите партньори, ние все още няма да разкриваме подробности, освен че: Вярваме, че е в интерес на SPNEC да инвестира в проекти, в които има контролен дял, и че компанията се обслужва най-добре чрез разпределяне на капитала си към проекти, където това е валидно.“

По-голямата част от постъпленията от увеличения капитал са инвестирани в проекта, тъй като компанията консолидира земя и разрешителни за нея от 2016 г., когато SPNEC кандидатства за първия договор за услуги за слънчева енергия с Министерството на енергетиката.

Като цяло, общият капацитет на проекта ще достигне 4GW слънчева енергия, почти удвоявайки сегашната слънчева ферма Bhadla Solar Park в района на Раджастан, Индия с капацитет от 2,2GW. Проектът също така ще утрои текущия инсталиран слънчев капацитет на Филипините от 1,4 GW в края на 2022 г.