Terabase: Aвтоматизирана система за изграждане на слънчеви електроцентрали

Terabase: Aвтоматизирана система за изграждане на слънчеви електроцентрали  

Снимка: Terabase

Захранвана от инсталационни роботи, монтажна линия и дигитален двоен софтуер, автоматизираната система за изграждане на електроцентрали Terabase има за цел да повиши производителността и да намали разходите за строителство.

Terabase пуска Terafab, автоматизирана система за соларни инсталации. Те описват услугата като автоматизирана „фабрика на място“, която може да удвои производителността на инсталацията.

Инсталационната система използва цифрови близнаци, логистичен софтуер, дигитален команден център, автоматизирана монтажна линия и инсталационни ровери(дистанционно управлявани видео приемници), които могат да работят 24/7.

Компанията обяви голямото откриване на производствено съоръжение в Уудланд, Калифорния, с лозунга „фабрика за производство на фабрики“. В момента съоръжението произвежда първата гигаватова поточна линия Terafab с капацитет за производство на над 10 GW Terafab годишно.

Terabase казва, че тяхната система ще удвои производителността на труда в сравнение с традиционните методи за инсталация. Системата предлага висока пропускателна способност, работен модел 24/7 и модулност, който позволява по-високи скорости на изграждане на соларни полета, което значително намалява сроковете на проекта.

„Ние успешно тествахме Terafab миналата година, изграждайки 10 MW от 400 MW на обект в Тексас. Това е следващата стъпка към бързо разширяване на търговската мрежа“, каза Мат Кембъл, главен изпълнителен директор и съосновател на Terabase.

Terabase си партнира с разработчика Intersect Power,фирмата за инженеринг, доставки и строителство Signal Energy, доставчика на проследяващ хардуер NEXtracker и производителя на слънчеви панели First Solar.

„Партньорството ни с Terabase не само предоставя усъвършенствана инсталационна технология за нашия соларен модул серия 7 от следващо поколение, но също така позволява система за рециклиране на опаковки със затворен цикъл, съответстваща на нашата визия за отговорност“, каза Ник Стревел, вицепрезидент в First Solar. „Системата Terafab е още един пример за това как местните американски иновации могат да помогнат за ускоряване на внедряването на слънчевата енергия, подпомагайки амбициите страната за декарбонизация.“

Компанията казва, че автоматизираната инсталационна система намалява разходите за електроенергия на слънчевите проекти за комунални услуги.

Terafab намалява риска за физическата безопасност на строителните работници, като елиминира необходимостта от повдигане на тежки слънчеви панели и стоманени конструкции, чрез използване на автоматизирана поточна линия.