TerrePower открива съоръжение за рециклиране с цел повторно използване на слънчеви батерии

TerrePower открива съоръжение за рециклиране с цел повторно използване на слънчеви батерии
Снимка: TerrePower

Подразделение на лидера на пазара на резервни части за автомобили BBB Industries, TerrePower разполага с магазин в Тенеси, където може да рециклира над 125 000 соларни модула годишно.

Заводът за преработка на TerrePower е изграден и функционира в сграда с площ 20 000 кв. м в Спарта, щата Тенеси, където компанията твърди, че ще преработва соларни модули и батерии за електрически превозни средства за повторна употреба.

"Свещеният граал на отговорното управление на ресурсите винаги е давал приоритет на повторната употреба пред рециклирането. Продаваме всеки соларен панел, който можем да възстановим, и очакваме да утроим размера на нашия бизнес за възстановяване на соларни панели през следващите две години.", казва Дънкан Гилис, главен изпълнителен директор на BBB Industries. 

Създадена през 2021 г., TerrePower използва глобалния опит на BBB Industries в областта на следпродажбеното обслужване на автомобили, като преработва употребявани соларни панели, за да може да ги продава като по-достъпно решение за търговски или жилищни инсталации или за подмяна. TerrePower рециклира материалите от панелите и батериите за електрически превозни средства, които не може да преработи, и дава възможност за повторно използване на суровините, за да се избегне изхвърлянето им на сметищата. Компанията съобщава, че повторното производство на използвани панели може да намали въглеродните емисии с около 35% в сравнение с първоначалното производство.

"Прилагаме над 30-годишен опит в преработката на нашите соларни панели, които могат да осигурят висококачествен алтернативен източник на новите панели. В много случаи можем да използваме по-нови, по-добри компоненти.", казва Джон Бойер, президент на TerrePower.

В процеса на възстановяване на акумулатори TerrePower идентифицира слабите компоненти на акумулаторните пакети и ги заменя с тествани компоненти, за да подобри производителността за повторна употреба в автомобила. Неефективните акумулаторни модули, които вече не могат да се използват в превозните средства, се преработват в по-малко енергоемки стационарни устройства за съхранение на енергия за втори живот.

TerrePower се възползва от възможността да рециклира очакваното нарастване на броя на излезлите от употреба модули в бързо развиващата се соларна индустрия в САЩ. Соларните модули имат типичен живот от 25 до 30 години. Дружеството вярва, че повторната им употреба може да намали зависимостта на веригата за доставки от внос и да понижи разходите на соларните и други производители.

За да изгради истински устойчив обект, TerrePower инсталира на своя обект в Тенеси соларни панели втора употреба, които задоволяват средно 39% от месечните нужди от електроенергия. Соларното съоръжение на място намалява емисиите от обхвата на централата, като предотвратява над 22 метрични тона емисии, което е еквивалентно на изминаването на 655 000 мили от автомобилите или предотвратяването на емисиите от електричеството на 50 домакинства за цяла година. Освен това панелите са директно свързани с устойчиво произведена система за съхранение на енергия, изработена от батерии за електрически превозни средства втора употреба.

TerrePower също така произвежда батерии за електрически превозни средства и системи за слънчева енергия под марката Ontility, включително модули и инвертори. Компанията увеличава дейността си в заводите за електрически превозни средства в четири щата на САЩ.