TESLA помага на регион да спести зашеметяващо високи разходи за енергия

TESLA помага на регион да спести зашеметяващо високи разходи за енергия
Снимка: Rawpixel

Австралия е на път да се откаже от въглищната енергия за рекордно кратко време, отчасти благодарение на усилията и иновациите на Tesla, съобщи Bloomberg.

През 2017 г. Tesla инсталира най-голямата в света литиево-йонна батерия в южната част на Австралия, според Washington Post. Батерията функционира като резервен вариант за електроснабдяването на региона в случай на прекъсване на електрозахранването и веднага доказва, че може да посрещне нуждите на държавата за рекордно кратко време, въз основа на отговорите на държавните служители. Оттогава останалата част от Австралия следва примера. Според Bloomberg най-населеният щат в страната, Нов Южен Уелс, ще затвори две от най-големите въглищни централи до 2025 г., а Виктория, вторият по население щат, вече е затворила една от най-големите си централи.

Гигантските батерии на Tesla съхраняват огромни количества енергия, които могат да бъдат достъпни и регулирани за части от секундата, което означава, че регионите, които разчитат на вятърна и слънчева енергия, могат да останат електрифицирани и в дни без много слънце или вятър, съобщава Bloomberg.

Тъй като Австралия продължава да се електрифицира, страната представлява модел за това как други страни могат да се откажат от енергийните системи, които разчитат на мръсна енергия като петрол и въглища. 

Професор Андрю Блейкърс, експерт по възобновяема енергия от Австралийския национален университет, казва пред Bloomberg, че системи, подобни на австралийската електрификация, могат да се прилагат в страните от слънчевия пояс, който се отнася до регионите на Африка, Индия, Китай, Югоизточна Азия, Латинска Америка и Близкия изток, където живее 80% от населението на света.

Bloomberg показа прогнозни графики за Австралия, според които през 2025 г. 55% от електроенергията в страната ще се произвежда от възобновяеми източници, а през 2030 г. - 83%. Нещо повече, всички въглищни централи в страната могат да бъдат затворени за по-малко от 20 години - жизненоважно за регулирането на температурата на Земята, която се влияе негативно от замърсяването с мръсна енергия.

"Ние сме световният лидер, който демонстрира, че бързият преход е възможен. И се оказва, че това е много по-лесно, отколкото повечето хора си мислят.", казва Блакерс пред Bloomberg.