Тесла ще изгражда нова фабрика за батерии в Китай.

Тесла ще изгражда нова фабрика за батерии в Китай.

Илон Мъск, главният изпълнителен директор на Tesla, обяви в Twitter в неделя, че неговата компания ще построи фабрика в Шанхай, която ще произвежда 10 000 гигантски батериигодишно, за производители и дистрибутори на електричество. Тесла обяви, че планира да започне строителството на новата си фабрика в Шанхай през третото тримесечие на 2023 г., а производството да започне през второто тримесечие на 2024г. Компанията заяви, че фабриката ще произвежда т.нар. Megapack - големи комерсиални батерии за съхранение на енергия.

Батериите, които Tesla нарича Megapacks, са проектирани да съхраняват големи количества електричество - един Megapack може да захранва 3600 домове за един час, според Tesla. Батериите, които са приблизително с дължината и височината на международен транспортен контейнер, могат да предоставят електричество нужно на фабрики или домове, когато търсенето от местната електропреносна мрежа е голямо или по време на прекъсване на тока. Капацитетът за съхраняване на електроенергия, когато тя не е търсена, е от решаващо значение, тъй като все повече компании се насочват към производство на вятърна и слънчева енергия, с която да заменят енергията, генерирана от изкопаеми горива. В Китай търсенето на батерии за мрежово съхранение е особено силно. В много провинции има регулации, които изискват новите слънчеви и вятърни паркове да имат достатъчно батерии, за да задържат 10 до 20 процента от електроенергията, която генерират.. Батериите могат да бъдат интегрирани и инсталирани заедно с батерийни пакети, инвертори и системи за контрол на температурата, за да стабилизират електропреносната мрежа. Батерийните пакети са проектирани да съвпадат със специално проектирани инвертори. Батериите Megapack могат да бъдат актуализирани в реално време чрез специализиран софтуер, за да се оптимизират непрекъснато. Тесла заяви, че фабриката за Megapack ще бъде нейният първи голям проект за производство на съхранение на енергия извън Съединените щати. Zhuang Mudi, заместник-секретарят на местното правителство в Шанхай, каза, че проектът на фабриката Tesla Megapack ще играе ключова роля в насърчаването на развитието на енергийната съхранителна индустрия в Шанхай.

През януари 2019 г. Тесла започна да строи своя гигафабрика в Шанхай и я завърши в рамките на година. Шанхайската гигафабрика достави над 710 000 електрически превозни средства през 2022 г. От 2019 г. насам Тесла продължава да инвестира в Шанхай, частично чрез увеличаване на производствените капацитети на гигафабриката в Шанхай. Агенция "Ройтерс" съобщи, че изпълнителният директор Елън Мъск планира да посети Китай през Април тази година.