Цените на соларните модули в Китай се понижават

Цените на соларните модули в Китай се понижават
Снимка: OPIS

В нова седмична актуализация за списание pv, OPIS, компания на Dow Jones, предоставя бърз поглед върху основните ценови тенденции в световната фотоволтаична индустрия.

Китайският модулен маркер (CMM), референтната оценка на OPIS за модулите от Китай, се понижава за втора поредна седмица до 0,198 долара за W, тъй като драматичните спадове в сегментите нагоре по веригата в страната са довели до най-ниското ниво на цените на модулите от почти три години насам, според данни на OPIS. Този спад от 7,48%, най-големият процентен спад досега през тази година, довежда CMM под психологически значимото ниво от 0,2 USD/W.

Множество участници на пазара обясняват спада с нарастващия капацитет за производство на поликристал в Китай и с това, че поликристалът, произведен в Китай, се е върнал на цена, която един от източниците нарича "разумна". Последната, която OPIS оценява като China Mono Grade, продължава неумолимото си движение надолу до 107,5 CNY (15,10 USD)/kg.

Цените на модулите в Китай падат бързо, като първоначалните оферти за някои скорошни местни проекти са по-ниски от 1,5 CNY/W, отбелязват множество източници. Търсенето надолу по веригата е огромно, като през първите четири месеца на тази година са инсталирани 48,31 GW. Въпреки това доставките на модули все още са по-ниски от очакваното, тъй като потенциалните купувачи, очакващи по-нататъшно понижение на цените, отлагат покупките си, твърдят още източниците. Купувачите ще чакат, докато проектът им позволява това, обясни един от ветераните пазарни наблюдатели, като добави, че не очаква падащите цени на модулите да се изравнят.

OPIS очаква значителна волатилност на цените, тъй като както купувачите, така и продавачите приемат подход на изчакване по отношение на посоката на развитие на китайския пазар на модули. Натрупаното търсене от това, което един от източниците нарича рекордно високи обществени поръчки, тъй като Китайската национална енергийна администрация одобри трета партида проекти за електроцентрали с гигаватна мощност, означава, че падащите цени могат да намерят почва.

По данни на Китайската асоциация на фотоволтаичната индустрия през 2023 г. в страната ще бъдат инсталирани до 120 GW слънчева енергия. Но производителите би трябвало да имат натрупани големи запаси от модули, отбеляза друг източник, които, ако бъдат пуснати на пазара, могат да подскажат още понижения на хоризонта.

OPIS, компания на Dow Jones, предоставя енергийни цени, новини, данни и анализи за бензин, дизелово гориво, реактивно гориво, LPG/NGL, въглища, метали и химикали, както и за възобновяеми горива и екологични стоки. През 2022 г. тя придоби активите за ценови данни от Сингапурската соларна борса и сега публикува седмичния доклад OPIS APAC Solar Weekly Report.