Унгария изгражда от нулата град за 1 милиард долара, захранван със зелена енергия

Унгария изгражда град, захранван със зелена енергия

Снимка: Unsplash

Унгария планира да създаде град с екологично чиста енергия, работни места и жилища за хиляди хора върху безплодна ивица от заливната равнина на Дунав.

Германската компания за инвестиции в недвижими имоти FAKT инвестира 1,1 млрд. долара в проекта за градинарство и инфраструктура с площ 1,27 кв. мили, който може да създаде 5000 постоянни работни места. Градът с нулеви въглеродни емисии ще се захранва основно със слънчева енергия и биогаз.

Проектът ще послужи като модел за други обекти за преустройство в целия континент, включително за въглищни региони, които преминават към чиста енергия.

Когато бъде завършен, Hegyeshalom-Bezenye ще включва около 1 000 жилища, ресторант, хотел, железопътна гара, търговски обекти, както и училища и учебни заведения. Проектът включва устойчива политика за управление на водите, която има за цел да избегне понижаването на нивото на подпочвените води в района. Охлаждането ще се осигурява чрез геотермални инсталации.

"Надяваме се да се превърне в една от забележителностите на Европа. Тази инвестиция е най-големият и най-сложен проект в областта на селското стопанство и хранителната промишленост през последните няколко десетилетия и е уникален за Централна Европа", казва унгарският министър на земеделието Ищван Наги пред германската телевизия Deutsche Welle за проекта. 

Секторът на оранжерийното градинарство се очаква да нарасне значително през следващите няколко години. Всъщност това е най-бързо развиващият се селскостопански сектор в ЕС според Deutsche Welle.

"Освен че ще увеличи доставките на домати, чушки и патладжани за Унгария, на територията на обекта ще бъде разположена най-голямата вътрешна рибна ферма в Европа, в която ще се отглеждат сьомга, костур и лаврак", заявява Николай Улрих, член на управителния съвет на FAKT.