Устойчивост на вертикални фотоволтаични системи

Устойчивост на вертикални фотоволтаични системи при скорост на вятъра до 47 метра в секунда  
Снимка: Over Easy

Норвежкият стартъп Over Easy потвърди устойчивостта на вятър на своята вертикална фотоволтаична система за покриви чрез използване на симулации. Те са проведени от I.F.I. Institut für Industrieaerodynamik в Германия и потвърждават, че системата не изпитва повдигане дори при скорост на вятъра до 47 метра в секунда.

„Тестовете на модел 1:50, оборудван с 360 крана за налягане, бяха извършени в голяма лаборатория с аеродинамичен тунел в I.F.I. Аахен“, каза изпълнителният директор Тригве Монгстад пред списание PV. „Бяха направени тестове за различни височини на сгради и различни ъгли на атака върху сградата.“

Германският институт удостовери, че вертикалната система не се повдига дори при скорост на вятъра до 47 метра в секунда.

„Всички измервания и анализи са в съответствие с немските стандарти DIN EN 1991-1-4:2010-12, DIN EN 1991-1-4/NA:2010-12 и указанията за изпитване в аеродинамичен тунел на Германия/Австрия/Швейцария Wind Engineering Association, WtG, както и EN 1991-1-4:2005“, каза той. „Освен това, те отговарят на международни кодове като ASCE 7-22 и ASCE 49-21.“

Симулациите показаха, че системата може да функционира без допълнителна тежест за закрепване към покрива.

Компанията използва в своите демонстратори PERC клетки с бифациалност от 77% до 81% или HJT клетки с бифациалност 90%. Фотоволтаичната система, която включва система за монтаж и слънчеви панели, се предлага в един предварително сглобен пакет, което я прави лесна за монтиране. Всяка единица е с размери 1600 mm x 1510 mm x 350 mm, тежи 24,5 кг и се отличава със степен на защита IP68 и 3,2 mm двойно закалено стъкло.

Over Easy планира да си сътрудничи с производствени партньори в Китай и Испания, за да започне производството на слънчевите модули. В момента те използват слънчеви клетки от неразкрити азиатски производители.