Водородният поток: Норвегия и Финландия поемат лидерството в Европа

Водородният поток: Норвегия и Финландия поемат лидерството в Европа
Снимка: Statkraft

Statkraft обяви целите си за разширяване на германския пазар, като се стреми да инсталира от 300 MW до 500 MW вятърни и слънчеви проекти годишно от 2027 г. До 2030 г. компанията планира да разполага с най-малко 250 MW капацитет за електролиза в Германия. Пилотен проект от 10 MW в Емден е планиран за 2025 г., като целта е до 2030 г. да работят електролизатори, произвеждащи до 200 MW зелен водород, свързани към мрежата от тръбопроводи за водород.

Plug Power обяви плановете си за разработване на три завода за производство на зелен водород във Финландия с общ капацитет на електролизата от 2,2 GW до края на десетилетието. Компанията се фокусира върху технологиите за втечняване и PEM електролиза и цели да вземе окончателното инвестиционно решение до 2025-26 г. Произведеният зелен водород ще подпомогне производството на амоняк и директно редуцирано желязо (DRI) в Kokkola, Kristinestad и Porvoo. Plug Power заяви, че си сътрудничи с GravitHy и Hy2Gen и е в дискусии с финансови инвеститори за осигуряване на финансиране.

John Cockerill и Technip Energies стартираха Rely, доставчик на зелени водородни решения, предвиждайки приходи от над 1 милиард евро (1,07 милиарда долара) до 2030 г. Rely, която е 60% от Technip Energies и 40% от John Cockerill, ще гарантира изпълнението на проекта, като осигури веригата за доставки чрез резервиране на капацитет и договори за доставки с John Cockerill Hydrogen. Джон Кокерил каза, че Rely ще придобие миноритарен дял от 10% в John Cockerill Hydrogen като част от тяхното сътрудничество.

Future Proof Shipping (FPS) пусна H2 Barge 1, 110-метров кораб с нулеви емисии в Ротердам. Корабът ще транспортира стоки за Nike между Ротердам и Белгия. Пристанището на Ротердам го обяви за първия контейнерен кораб, задвижван с водород. FPS планира да разшири своя флот с над десет кораба с нулеви емисии през следващите пет години.

Toyota Motor заяви, че е дебютирала задвижвана с водород Corolla в 24-часово състезание в централна Япония. Твърди се, че това е първият в света състезателен автомобил, задвижван с течен водород.

World Energy GH2 и SK ecoplant подписаха триетапен план за развитие на първата комерсиална инсталация за зелен водород в Канада. Това ще е първата чуждестранна инвестиция в канадски проект за зелен водород. SK ecoplant ще си осигури 20% дял в World Energy GH2 Limited Partnership. Планът за развитие на проекта включва три вятърни парка с минимален капацитет от 3 GW.