Захранван от фотоволтаици климатик

Захранван от фотоволтаици климатик
Снимка: Ulster University, Cleaner Energy Systems, Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Британски изследователски екип е проучил техническата осъществимост на климатична инсталация, захранвана единствено от слънчева енергия плюс съхранение, и е установил, че две батерии с капацитет 130 Ah, зареждани от два 400 W слънчеви панела, са в състояние да поддържат системата през нощта.

Изследователи от Университета на Ълстър в Обединеното кралство са разработили мини-сплит климатик за легло, захранван изключително от автономни фотоволтаични системи и акумулаторни батерии.

"Тази система има огромен потенциал за обслужване на домакинства с ниски доходи в развиващите се страни, тъй като изисква значително по-малко входяща енергия. Тази система предлага по-енергийно ефективна алтернатива на конвенционалните сплит агрегати, като охлажда навеса през нощта.", заявяват те в статията "A Solar Powered Off-Grid Air Conditioning System with Natural Refrigerant for Residential Buildings: A Theoretical and Experimental Evaluation", публикувана в Cleaner Energy Systems.

Системата, за която учените твърдят, че е проектирана да използва хладилни агенти с нисък потенциал за глобално затопляне (ПГЗ), се състои от два слънчеви панела с мощност 400 W, две оловно-киселинни батерии с капацитет 130 Ah и агрегат с цикъл на компресия на парите (VCC). Външното устройство се състои от компресор, кондензатор, разширителен клапан и двете батерии, свързани паралелно с контролер на заряда и инвертор. Вътрешният блок включва изпарител, външни въздуховоди и вътрешен навес. "Вътрешните компоненти се състоят от навеса, подаващите и изтеглящите флекс канали и климатичния блок", обяснява изследователската група.

Предполага се, че предложената конфигурация на системата ще работи в Абу Даби, ОАЕ. Учените твърдят, че симулацията е извършена при различни температури на кондензация и показва, че батериите, зареждани от слънчевите панели, са в състояние да поддържат климатичната инсталация през нощта.

Предполага се, че системата ще работи през лятото, като работните температури варират от 35 С до 40 С, а влажността на въздуха е между 50% и 60%.